El CNAG promou les noves tecnologies de seqüenciació i anàlisi genòmica entre els centres CERCA
La recerca genòmica és estratègica per al desenvolupament competitiu de sectors com ara la biomedicina, l’agricultura, la biotecnologia dels aliments, les energies renovables i la bioenginyeria del medi ambient.
Redacció
El Centre Nacional d'Anàlisi Genómica (CNAG) —amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB)— ha signat un conveni de col·laboració amb la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) per promoure l’accés als diferents recursos que ofereix el CNAG en l’àmbit de la seqüenciació i l’anàlisi genòmica.
Les dues institucions volen fomentar, des d’una perspectiva col·laborativa, el desenvolupament de la recerca genòmica a Catalunya, la participació en consorci en projectes competitius de genòmica a gran escala, la difusió d'avenços científics, i la promoció de la innovació i la transferència de tecnologia i coneixements.
El CNAG és el segon centre europeu en capacitat de seqüenciació. Disposa d’un parc de 12 seqüenciadors d’última generació, que equival a seqüenciar sis genomes humans al dia.
El CNAG facilitarà als centres CERCA l’accés als seus serveis científics i tecnològics, recursos informàtics i equipament de laboratori; prestarà serveis d'assessorament en matèria de tecnologies de seqüenciació, serveis de consultoria i assistència tècnica en la gestació i la posada en marxa de nous projectes, acollirà personal investigador en les seves instal·lacions amb finalitats formatives i de recerca col·laborativa, i oferirà la possibilitat de participació consorciada en projectes competitius i accions conjuntes de prestació de serveis a tercers.
El centre, dirigit pel Dr. Ivo Gut, té un equip altament qualificat de 40 persones (el 50% està en possessió del títol de doctor) i disposa d’un parc de 12 seqüenciadors d’última generació, fet que li ha permès assolir una capacitat de seqüenciació de fins a 600 Gbases/dia. Els projectes de seqüenciació en els quals treballa abasten àrees tan diverses com la genètica del càncer, les malalties rares, les interaccions hoste-patògen, la preservació d'espècies amenaçades, estudis evolutius i la millora d'espècies d'interès agrícola. Actualment participa en 13 projectes de recerca finançats amb fons competitius, majoritàriament europeus, i durant el 2011 va encetar col·laboracions amb una trentena d’institucions públiques i privades.