Vés al contingut

REDACCIÓ

La segona edició del concurs internacional de còmics CardioCOMIC ha comptat amb 46 participants, el doble d'obres rebudes en la primera convocatòria, d'edats compreses entre els 10 i 43 anys i procedents de diverses comunitats autònomes de l'Estat espanyol i diferents països (Argentina, Xina, Colòmbia i Veneçuela).

Mitjançant aquest concurs, el Centre d'Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC) de Barcelona vol acostar la recerca i la prevenció de les malalties cardiovasculars a la població amb un format novedós com és el còmic.

Segons l'investigador José Martínez-González, que dirigeix ??aquesta activitat divulgativa, "a través d'un format senzill, didàctic i instructiu com és el còmic hem volgut posar de manifest el gran impacte de les malalties cardiovasculars en la societat, la necessitat de fomentar hàbits saludables i de seguir investigant".

De totes les obres rebudes se n'han seleccionat 17, cinc de guanyadores, una menció especial i onze finalistes, que seran incloses en la versió digital de CardioCOMIC 2011. En elles s'aborda, entre altres aspectes, la importància de la prevenció i de factors de risc cardiovascular com el tabaquisme, el sedentarisme o les dietes riques en greixos saturats, s'incideix en les principals malalties cardiovasculars, com l'infart i l'ictus, i s'analitza com afecten a l'entorn familiar dels malalts.

 

Obra guanyadora categoria sènior
Dentro de ti de Juan Antonio Fernández (València, 1977)

Arquitecte i aficionat al còmic i la il·lustració. Admirador del traçat bigarrat de Le Corbusier, les ombres infinites i enigmàtiques de Sergio Toppi, l'estil narratiu de Will Eisner i amant de les eines clàssiques del dibuix, el llapis, la tinta i la ploma. El seu còmic tracta, de forma metafòrica, com actua el colesterol i la hipertensió en les artèries.

 

Obra guanyadora categoria júnior
Un corazón para siempre de Raquel Ramínez (Algete – Madrid, 1987)

Biòloga i aficionada al dibuix. El seu desig és divulgar la ciència a través de la il·lustració i altres arts visuals, perquè "la Ciència pot ser entretinguda". En el seu còmic, un avi i el seu nét parlen sobre com els mals hàbits poden desencadenar malalties cardiovasculars..

 

Obra guanyadora categoria júnior
Som el que mengem de Teresa Such (Altea – Alacant, 1988)

Es dedica a la il·lustració, disseny gràfic i fotografia. Els seus dibuixos tenen influències del manga japonès i de diversos il·lustradors, aconseguint un estil propi. En el seu còmic, el protagonista (un bròquil) aconsella una hamburguesa fer vida sana, però aquesta té altres plans...

 

Obra guanyadora categoria juvenil
D’acord amb el cor! de Martí Casal (Barcelona, 1997)

Malgrat els seus 13 anys, aquest barceloní es dedica a escriure contes, per poder-se pagar les classes de còmic. Ha guanyat diversos premis literaris i en dibuix, recentment el Bang Reus de Còmic de 2010. Martín pateix una insuficiència suprarenal que l'obliga a estar molt de temps a casa. La seva obra tracta sobre dos amics i l'infart que pateix un d'aquests.

 

Obra guanyadora categoria juvenil
El colesterol, un perill invisible i real de Cristina Rigau (Mataró, 1994)

Cursa primer de batxillerat científic a l'Escola Pia de Mataró i des de sempre li ha agradat dibuixar. Una de les seves principals aficions és la pràctica esportiva. El seu còmic parla de les conseqüències de no portar una vida sana.   

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.