El matemàtic Carles Simó i el biòleg Ben Lehner, Premis Nacionals de Recerca 2012
El Govern català també ha reconegut la trajectòria de 'La Vanguardia' en comunicació científica, l'empresari Pere Balcells com a mecenes, i la col·laboració publicoprivada de Henkel, ICIQ i UAB.
Redacció
El Govern de la Generalitat de Catalunya ha lliurat el Premi Nacional de Recerca 2012, la categoria més important dels guardons dotada amb 40.000 euros, al professor Carles Simó, catedràtic de Matemàtica Aplicada i Anàlisi de la Universitat de Barcelona (UB). Simó és reconegut internacionalment per les seves contribucions en els camps dels sistemes dinàmics, les equacions diferencials, l'astrodinàmica i l'anàlisi numèrica. La seva feina com a investigador és tan remarcable com la de mestratge: ha dirigit més de 25 tesis doctorals i al seu voltant s'han format més d'un centenar de doctors en matemàtiques, que actualment treballen en universitats i empreses d'arreu del món. Simó va rebre el premi, ahir el vespre, de la mà del president Artur Mas i del conseller Andreu Mas-Colell, moment que va aprofitar per expressar que "em preocupen els joves i la infrautilització dels matemàtics. Poden treballar a tot arreu".
En la categoria de talent jove, dotada amb 10.000 euros, el premi s'ha concedit al Dr. Ben Lehner, investigador ICREA que lidera un grup de recerca a la Unitat de Biologia de Sistemes del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona. Aquest biòleg és un bon exemple del talent científic internacional que ha captat la BioRegió de Catalunya els darrers anys. Nascut a Oxford (Regne Unit) el 1978, Lehner es va instal·lar a Barcelona el 2006 des d'on ha aconseguit ser un referent en biologia de sistemes complexos. Anteriorment, ha estat reconegut amb l'EMBO Young Investigator de l’Organització Europea de Biologia Molecular, el premi a la Investigació Biomèdica del Banc de Sabadell i el Ciutat de Barcelona. "La ciència a Catalunya és forta, però també fràgil. Ara el que més interessa és la qualitat de la recerca, no pas la quantitat", va dir quan va recollir el guardó.
En la resta de categories, sense dotació econòmica, els premiats han estat el diari La Vanguardia, pel foment de la comunicació científica; l'empresari Pere Balsells que viu des de fa anys als Estats Units, en mecenatge científic, i la col·laboració entre l'empresa Henkel, l'Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en el partenariat publicoprivat.
Catalunya és el tercer país de la UE en concessions d’ajuts a la recerca per milió d’habitants. Només té per davant Suècia i els Països Baixos. Artur Mas va dir davant els màxims representants de les entitats de recerca catalanes que "20 anys després ja podem dir que la recerca a Catalunya ha estat una història d'èxit. Apostarem per aquest projecte perquè ens pot situar a l'avantguarda. Hem de mantenir viva la flama". El president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Antoni Esteve, va demanar que "hem de continuar lluitant per fer del nostre un país atractiu on els joves tinguin oportunitats".
Notícia sobre l'edició 2011 (8/2/2012)