El microbioma, la higiene oral en nens i la hidratació en pacients en hemodiàlisi centren els projectes de la tercera edició de d·HEALTH Barcelona
<p>Els 'fellows' van presentar per primer cop les seves solucions en públic durant la cerimònia de graduació el 20 d’octubre al Mobile World Centre</p>
El 20 d’octubre al Mobile World Centre de Barcelona els nou fellows de la tercera edició del màster de la Universitat de Barcelona Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona) –una iniciativa de Biocat– van presentar els seus projectes per primera vegada en públic durant l’acte de graduació.
Els equips estan treballant en tres solucions innovadores per necessitats clíniques no cobertes que van detectar durant les seves estades a l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Institut Guttmann i l’Hospital Clínic sobre microbioma, higiene oral per a nens amb necessitats especials i la hidratació en pacients en hemodiàlisi, respectivament.
Aquest ha estat el resultat de nou mesos d’intens entrenament i formació en què els alumnes van detectar un total de 990 necessitats clíniques insatisfetes durant l’estada clínica als hospitals. “Estem molt contents perquè d·HEALTH Barcelona ha estat nominada com una de les 10 acceleradores més importants a Europa”, afirma el director acadèmic de Moebio i director d’E-Health i Health 2.0 a l’Hospital Sant Joan de Déu, Jorge Juan Fernández, que subratlla com a missió principal del màster enfortir l'ecosistema sanitari.
Durant l’acte de graduació, Jorge Juan Fernández va destacar que des d’aquest any el programa és un màster propi de la Universitat de Barcelona i que s’ha integrat en el programa Clinical Innovation Fellowships de l’EIT Health, el consorci de salut més important a Europa, un dels objectius del qual és promoure la mobilitat i l’intercanvi d’alumnes. Com a novetat d’enguany, els fellows van visitar el programa de biodisseny de Galway (Irlanda), un dels quatre programes europeus de biodisseny basats en la metodologia d’Stanford Biodesign.
Precisament vuit fellows dels programes de biodisseny CTMH de l’Institut de Karolinska i del Bioinnovate de Galway van assistir al Graduation Day per compartir experiències amb els fellows, amb qui es van reunir també el dia següent per resoldre dubtes en relació al procés d'innovació i demanar consells sobre com afrontar les dificultats, a què els fellows de Barcelona van respondre basant-se en la seva experiència ara que ja han acabat el programa.
Outcomes i lessons learned
La cerimònia de graduació va comptar per primera vegada amb la presentació de tres projectes sorgits d’edicions anteriors, on els emprenedors van compartir els resultats obtinguts després de la seva participació a d·HEALTH Barcelona i van donar alguns consells als nous fellows.
My-Qup està treballant en un dispositiu mèdic per a la incontinència fecal, Meelk ha desenvolupat un wearable que mesura la quantitat de llet materna que la mare produeix i la quantitat que ingesta el nadó i ara començarà la primera prova pilot i usMIMA, la primera start-up constituïda formalment, ja ha tret al mercat el wearable MowoOT, una solució no farmacológica, no invasiva i sense efectes adversos pel restrenyiment crònic.
“El 42% de les start-up en healthtech fracassen perquè venen productes que ningú vol. Ser un emprenedor és dur. Però ser un emprenedor en salut és el més difícil”. Així ho va expressar el convidat d’honor de la cerimònia, John M. Collins, PhD i COO del Center for Integration of Medicine and Innovative Technology (CIMIT).
Amb més de 25 anys d’experiència internacional en la comercialització de tecnologies innovadores i després d’haver accelerat més de 600 projectes al CIMIT, Collins va compartir set lessons learned: centrar-se en importants necessitats clíniques no cobertes i en qui paga, escoltar molt a totes les parts interessades, persistir incansablement, ser paranoic i explorar tot allò que pugui matar el negoci, acompanyar-se d’un bon equip i cultivar una cultura comuna, buscar consell i fer una xarxa de contactes i engrescar inversors amb la teva “història”.
d·HEALTH Barcelona 2017
Biocat està buscant actualment fellows per la quarta edició del màster d·HEALTH Barcelona, que arrencarà al gener de 2017. El programa s'adreça a titulats en els àmbits d’empresa, disseny, enginyeria o ciències de la vida. El termini d’inscripció està obert fins l'11 de novembre.
Segueix aquest enllaç per saber més sobre d·HEALTH Barcelona i com enviar la teva candidatura: dhealthbcn2017.moebio.org
Et vas perdre la conferència de John M. Collins? Descarrega't la presentació amb un resum del més destacat.
Notícies relacionades:
- Els alumnes de d·HEALTH Barcelona visiten el programa de biodisseny d'Irlanda per intercanviar experiències (13.06.2016)
Amb la col·laboració de: