El nord-americà David Tilman guanya la desena edició del Premi Ramon Margalef d’ecologia
<p>El científic ha destacat per la seva investigació sobre els efectes de la biodiversitat en el funcionament dels ecosistemes</p>
L’ecòleg nord-americà David Tilman ha guanyat la desena edició del Premi Ramon Margalef per ser un dels líders més influents en el camp de l’ecologia, sobretot sobre els efectes de la biodiversitat en el funcionament d’ecosistemes.
El jurat del premi ha escollit a Tilman per “ser un veritable líder en el camp de l’ecologia i proporcionar, a través de la seva producció científica, moltes noves idees que han tingut una influència duradora en el camp de l’ecologia". A més, el jurat ha destacat que l’investigador “ha obert noves vies d’estudi que han seguit molts ecòlegs que actualment es poden considerar els seus fills intel·lectuals”.
Entre les seves idees innovadores, ha creat un model de competència per recursos que demostra que la biodiversitat és essencial per als ecosistemes estables i productius, i que corrobora la importància que té la protecció de les espècies en perill d’extinció. Darrerament, Tilman s’ha dedicat a investigar sobre qüestions de sostenibilitat, en concret en l’àmbit de l’agricultura i la producció de biocombustible.
Tilman és titular de la càtedra McKnight d’Ecologia, professor de la Universitat de Minnesota i de la de Santa Barbara i membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units. A més, des de 1992 dirigeix l’Àrea d’Història Natural de la Cedar Creek Ecosystem Science Reserve i ha estat premiat en vàries ocasions a nivell internacional per la seva tasca científica.
L’ecòleg recollirà el Premi Ramon Margalef d’ecologia 2014 el proper octubre en el transcurs d’una cerimònia en el Palau de la Generalitat de Barcelona. El guardó, amb una dotació de 80.000 euros, va ser creat per la Generalitat per tal de fer honor a la memòria del professor Ramon Margalef per la seva aportació clau en el camp de l’ecologia moderna.