El nou laboratori de Chembiobank oferirà una base de dades químicobiològica als científics
Ahir es va presentar el nou laboratori de Chembiobank, al Parc Científic Barcelona (PCB), una iniciativa d’àmbit estatal que té com a objectiu generar una biblioteca ordenada de compostos químics, principalment d’origen acadèmic, i la seva caracterització per mètodes de screening virtuals i experimentals.
A l’acte hi van intervenir el director general del PCB, Fernando Albericio, i representants de les tres institucions promotores de Chembiobank: Jordi Quintana, responsable de la Plataforma de Drug Discovery del PCB; Mabel Loza, coordinadora de la Plataforma de Screening de la Universidad de Santiago de Compostela (USC) i Ferran Sanz, director del programa d’Informàtica Biomèdica de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de Barcelona (IMIM).
La base de dades químicobiològica d’aquesta iniciativa estarà a disposició de la comunitat científica i s’hi podrà accedir a distància. Per dur a terme aquest projecte, el laboratori de ChemBioBank, situat dins la Plataforma de Drug Discovery del PCB, disposa d’una càmara freda que té una capacitat suficient per als 50.000 compostos que es volen emmagatzemar.
El laboratori també està equipat amb un aparell de Liquid Chromatography/Mass Spectrometry (LC/MS), pel control analític dels compostos de la biblioteca, i un robot aliquotador (liquid handling device), que permetrà la distribució dels compostos en solucions i plaques pels processos d’screening experimental.
La Plataforma de Drug Discovery impulsa i dóna valor afegit a la recerca que es desenvolupa al PCB en les àrees associades al descobriment de nous fàrmacs. Concretament, aplica la seva experiència en les primeres etapes –identificació i validació de dianes terapèutiques, disseny molecular, descobriment químic i optimització de compostos–, per millorar la qualitat dels projectes i reduir el temps i els recursos associats al procés que va des de la idea a la fase clínica.