El Parc Científic i Tecnològic de Lleida es consolida com a pol d'innovació agroalimentària de Catalunya en el seu cinquè aniversari
Santiago Planas, director Científic del Parc: "Lleida s'està obrint a nous subsectors que fins ara eren incipients com és el cas de la biotecnologia".
L’any 2005, l’Ajuntament i la Universitat de Lleida (UdL) van fer una important aposta per la ciutat en constituir el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. Cinc anys després, el Parc s’ha convertit en el pol d’innovació agroalimentària de Catalunya amb més de 30.000 metres quadrats de superfície i uns 25.000 metres quadrats més en desenvolupament. El Parc acull més de 50 empreses, entitats i grups de recerca i aplega a més de 1.000 treballadors. També té el major campus universitari del nostre país especialitzat en agroalimentació.
L’impuls del Parc per part de l’Ajuntament i la Universitat de Lleida va “fer aflorar actius d’una importància tan vital que han fet augmentar la nostra capacitat de recerca i el pes de la Universitat, i han contribuït a fer més competitiu el territori i a donar nous serveis”, segons ha manifestat el vicepresident del Parc i rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas.
Aquesta realitat està permetent que l’economia de Lleida “s’obri a nous subsectors que fins ara li eren incipients, com és el cas de la biotecnologia, l’agricultura de precisió, la tecnologia dels materials, la generació d’energia a partir de fonts renovables, la producció avançada d’aliments i, de forma destacada, les tecnologies de la informació i la comunicació, aplicades amb caràcter transversal”, ha assenyalat el director Científic del Parc, Santiago Planas.
Durant aquests cinc anys de vida s’ha donat una progressiva implicació de les entitats del Parc amb el sector agroalimentari i s’ha propiciat el desplegament d’una important xarxa d’empreses i entitats que participen en la cadena productiva, ja sigui proveint matèries, tecnologia i serveis o actuant en les etapes finals de comercialització i logística.
Un dels elements claus ha estat el viver d’empreses que, en l’actualitat, acull 28 empreses dedicades a l’enginyeria agroalimentària, l’enginyeria industrial i les TIC, i tres spin-off.
Tant els emprenedors que han iniciat la seva activitat en forma d’start-up o spin-off com les companyies de major dimensió que han optat per ubicar-se al Parc disposen d’un entorn propi de les activitats de recerca i desenvolupament tecnològic. Algunes de les que hi són des del seu naixement són l’Institut Tecnològic de Lleida, el Consorci Lleidatà de Control, el Consorci de Promoció Econòmica o l’empresa Indra.
“La presència d’Indra al Parc ens ha obert noves oportunitats de negoci gràcies a col·laboracions que hem pogut iniciar amb entitats del propi parc o de la universitat, especialment en l’àmbit de l'R+D+I en el sector agroalimentari”, ha assegurat el gerent d’Indra a Lleida, Francesc Escoda. Per exemple, gràcies a les col·laboracions amb la direcció científica del Parc i altres entitats, estan desenvolupant projectes que permetin aplicar la intel·ligència artificial a la producció agrària mitjançant robotització i altres elements.
Reptes de futur
Tot i això, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida encara ha d’aprofundir en la cooperació entre les empreses, les institucions i els grups de recerca de la Universitat de Lleida, a través de l’execució de projectes amb un elevat contingut de tecnologies transversals que actuïn al llarg de la cadena de la innovació, reconeix Planas. “La intel·ligència artificial, la robòtica, la nanociència i la biotecnologia seran probablement els àmbits fonamentals en els quals l’R+D col·laborativa tindrà un desplegament altament profitós per a les empreses agroalimentàries i també d’altres sectors econòmics com l’energia, la construcció i els serves tecnològics avançats”, conclou el director científic del Parc.