Vés al contingut

REDACCIÓ

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) finançarà un projecte de recerca sobre reposicionament de fàrmacs per a malalties rares que liderarà la Plataforma Drug Discovery del Parc Científic de Barcelona (PCB), i en el qual també hi participaran Jordi Mestres, coordinador del grup de recerca en Quimiogenòmica de l'Institut de Recerca Hospital del Mar (IMIM) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Mabel Loza de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC).

Es tracta d'una de les tres propostes aprovades per l’ISCIII en el marc de l'International Rare Diseases Research Consortium (IRDiRC), una iniciativa que va sorgir el 2011 a proposta de la Comissió Europea i de l'Institut Nacional de la Salut dels Estats Units (NIH per les sigles en anglès).

Els altres dos projectes, de l'Institut d'Investigació de Malalties Rares (IIER) de Madrid i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (Ciberer) de València, són la posada en marxa d'un registre estatal de malalties rares (recolzant-se en els registres autonòmics) i una recerca traslacional, experimental i terapèutica sobre la malaltia de Charcot-Marie-Tooth.

Els tres projectes seleccionats tindran una durada de 2, 3 i 5 anys, respectivament, i un finançament total de 5.750 milions d'euros.

La finalitat de l’IRDiRC és aprofundir i avançar en el coneixement de les malalties minoritàries, desenvolupar noves estratègies terapèutiques i diagnòstiques en malalties rares i fomentar els registres globals sobre la base de registres estatals. Espanya va ser el primer país europeu que va signar l'adhesió al Consorci, i el compromís és dedicar 10 milions d'euros —a través de l’ISCIII— a projectes de recerca en els propers cinc anys (2012-2016).

“El projecte de reposicionament de fàrmacs per malalties rares que coordinarem des del PCB permetrà establir una base de dades anotada d’interaccions de fàrmacs emprats per altres malalties, amb proteïnes relacionades amb les malalties rares. Les prediccions generades seran validades experimentalment, i això podria accelerar la recerca clínica de l’eficiència d’aquests fàrmacs coneguts per a determinades malalties rares", explica Jordi Quintana, director de la Plataforma Drug Discovery i director tècnic de Desenvolupament de Negoci Científic del PCB.

Pots ampliar aquesta informació en el web del PCB.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.