El sincrotró ALBA exhaureix les 1.300 entrades del dia de portes obertes
A tot el món hi ha 74 sincrotrons de llum per a recerca científica d'alt nivell. El de Catalunya és el més important del sud d'Europa.
Redacció
Espectacular per fora i per dins. El sincrotró de llum ALBA-CELLS de Cerdanyola del Vallès s'obre a la ciutadania, dos anys després d'entrar en funcionament, en una jornada en què els seus tècnics i científics explicaran què és, com funciona i per què serveix aquest gran equipament científic. Més concretament, els visitants recorreran tota la instal·lació i podran veure els tres acceleradors, les set línies experimentals i un audiovisual il·lustratiu.
L’èxit de la jornada de portes obertes, el dia 15 de desembre, que ha sorprès els mateixos organitzadors, ha provocat que les 1.300 places disponibles quedessin exhaurides en pocs dies i a hores d’ara s’han hagut de limitar les noves inscripcions. Amb tota probabilitat, es tornarà a organitzar el 2013.
A tot el món hi ha 74 sincrotrons, dels quals 27 a Europa, 18 a Amèrica, 25 a Àsia, 3 a Orient Mitjà i un a Austràlia. Les jornades de portes obertes són un tipus d’activitat que s’acostuma a portar a terme a tots els sincrotrons, ja que acosten la ciència a la societat i desperten vocacions científiques. Des de 2010, l'ALBA ha rebut centenars de visites de grups culturals i educatius, que durant els dies que la instal·lació està apagada per efectuar les tasques de manteniment poden accedir al recinte. Fins ara, però, no s’havia destinat tot un dia per atendre el públic en general.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins la 17a Setmana de la Ciència, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), i que abasta centenars d’activitats de divulgació científica arreu de Catalunya.
Per a més informació: openday@cells.es o bé al telèfon 93 592 43 00.
Recomanem l'entrevista a Ramon Pasqual, president de la Comissió Executiva del sincrotró, que va publicar Biocat just després de la inauguració del sincrotró.