Els experts reclamen més mesures fiscals per atreure els inversors cap al MAB
El Mercat Alternatiu Borsari es perfila com a una eina clau per finançar el desenvolupament de la biotecnologia. Biocat esponsoritza debats sobre el MAB i la nanotecnologia a Biospain 2010.
El Mercat Alternatiu Borsari (MAB) pot ser una eina clau per finançar el desenvolupament de la biotecnologia a l’Estat espanyol, però per extreure’n tot el seu potencial cal incentivar la participació dels inversors mitjançant mesures fiscals adients. Aquesta és la principal conclusió dels experts participants a la taula rodona Alternative Equity Market for Growth Companies, celebrada ahir, en la segona jornada de la fira Biospain 2010, i que és una de les activitats promogudes per Biocat dins del programa del certamen.
Les característiques del MAB, amb un marc regulatori més flexible que el del mercat borsari tradicional i específicament adreçat a empreses de capitalització reduïda, el fan especialment interessant perquè les empreses biotec hi busquin el finançament que necessiten per desenvolupar els seus negocis. “La regulació legal i fiscal fan que el MAB sigui una via d’especial interès per al finançament de companyies que compten amb participació de venture capital, donat que no és un mercat regulat, i per tant no existeix obligació de transmetre la participació abans del termini de tres anys per poder gaudir dels avantatges fiscals aplicables a aquest tipus d’inversors”, subratlla Ignasi Costas, soci del bufet RCD, col·laborador de Biocat i especialista en finançament d’empreses biotec, que ha participat com a ponent a la taula.
Però el repte del MAB és, ara per ara, resultar prou atractiu per als inversors. El que fa falta, segons els experts, és incrementar els incentius fiscals. En concret Costas ha assenyalat que, al costat de mesures com les que han posat en marxa les comunitats de Catalunya i Madrid (20% de deducció de l’IRPF, amb un límit màxim de 10.000 euros i sempre que es mantingui la inversió durant dos anys), serien necessàries mesures com les que han proposat CataloniaBIO i Biocat, entre les que ha subratllat la reducció i, fins i tot, l'exempció de taxes fiscals sobre els dividends i els guanys de capital; l’exempció de l’impost sobre operacions societàries, sobre els augments de capital previs a l’entrada en cotització al MAB; i que les pèrdues de capital puguin ser compensades contra altres fonts d’ingrés diferents als increments patrimonials.
Per la seva banda, Jesús González Nieto-Márquez, vicepresident i director gerent del MAB, ha subratllat igualment la necessitat que s’estenguin les deduccions fiscals per als inversors més enllà del reduït marc actual (només Galícia i València han anunciat paquets de deduccions similars als de Catalunya i Madrid, que encara no són efectius), però també els ajuts a les empreses que volen entrar al MAB (actualment hi ha les ofertes pel Ministeri d’Indústria i les articulades per les comunitats de Madrid, Galícia i Múrcia).
La taula, moderada per Josep M. Echarri, director general d’Inveready Seed Capital, ha comptat també amb la participació de Barbara Lunghi, representant d’AIM (London Stock Exchange market for growing companies), el mercat alternatiu borsari britànic en el qual cotitzen més de 1.200 empreses; Fernando González, assessor registrat (figura que la llei exigeix per ajudar les empreses en el seu procés d’entrada al MAB); Miguel Ángel Bonachera, conseller delegat de l’empresa catalana AB-Biotics, que cotitza al MAB des del passat juny; i Javier Velasco, director general de Neuron BPH, l’altra empresa biotec espanyola que s’ha incorporat al MAB aquest 2010.
Biocat ha donat suport també, en el marc de Biospain i dins del congrés científic BIOTEC 2010, a la celebració d’una taula rodona sobre nanotecnologia.
Les bioregions espanyoles potencien la seva col·laboració
D’altra banda, Biospain 2010 ha emmarcat una reunió de la Red de Biorregiones de l’Estat espanyol amb l’objectiu de millorar la coordinació i el treball en xarxa dels bioclústers amb que compten diferents comunitats autònomes. En la reunió han participat, a més de Biocat, representants d’Andalucía BioRegión, Bioaratec (Aragó), BioBal (Illes Balears), BioBasque (País Basc), Bioval (Comunitat Valènciana) i de BioGalicia (organisme de promoció econòmica del govern de Galicia, on el clúster biotecnològic està en procés de constitució).
En la reunió s’ha decidit posar en marxa un programa de treball que propiciï l’intercanvi d’informació i experiències, i la identificació d’interessos comuns i possible iniciatives de resposta a les problemàtiques detectades. “Tot i que les característiques i el grau de desenvolupament de les bioregions de l’Estat són molt diverses, el sector té reptes i necessitats que són comuns a tots i, si podem parlar amb una sola veu, tindrem molta més força a l’hora de fer arribar els requeriments del sector a les institucions que hi ha de donar resposta”, ha assenyalat Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat, en el transcurs de la trobada.
- Notícia relacionada (23/9/2010)
- Notícia relacionada (24/3/2010)
- Nota de premsa (30/9/2010)
- Nota de premsa relacionada (28/9/2010)
- Galeria de fotos (Flickr)