Vés al contingut

Les biotecnològiques Intelligent Pharma, Neurotec Pharma i SOM Biotech -ubicades a la bioincubadora del Parc Científic Barcelona (PCB)- juntament amb Palo Biofarma i investigadors del PCB, han decidit formar un consorci de recerca per unir esforços i tecnologies per al disseny de noves teràpies contra l'esclerosi múltiple (EM). Ha estat mitjançant una agrupació d'interès econòmic (AIE), a la qual han anomenat BioCloud Research.

Les quatre empreses, que tenen en comú el seu caràcter innovador, aportaran el seu expertise en les diferents àrees d'actuació: Intelligent Pharma en el desenvolupament i ús d'innovadores tecnologies informàtiques basades en la intel·ligència artificial, Neurotec Pharma en neurobiologia, SOM Biotech al reposicionament de fàrmacs i Palo Biofarma en química mèdica.

A la iniciativa es sumarà, de forma institucional, la Fundació GAEM (Grup d'Afectats d'Esclerosi Múltiple) -ubicada també al PCB. Segons comenta Vicens Oliver, president d'aquesta fundació "les iniciatives d'aquest tipus són vitals per ajudar a trobar solucions terapèutiques per aquesta malaltia".

L'EM és una malaltia neurodegenerativa crònica, inflamatòria i desmielinitzant del sistema nerviós central, de caràcter autoimmune. Actualment no existeix cura per la malaltia, que afecta més de 40.000 persones a tot l'Estat espanyol (més de 6.000 a Catalunya). Després de l'epilèpsia, és la malaltia neurològica més freqüent entre els adults joves i una de les causes més freqüents de paràlisi en els països occidentals. La pateixen aproximadament una de cada mil persones, en particular a dones, i es presenta quan els pacients tenen entre 20 i 40 anys.

Col·laboració entre experts

En la lluita contra aquesta malaltia, BioCloud Research abordarà el problema des de dues òptiques complementàries: el disseny de nous principis actius i el reposicionament de fàrmacs (descobrir noves aplicacions de fàrmacs ja coneguts).

Per al disseny de nous medicaments, Intelligent Pharma està treballant en una nova tecnologia que utilitzarà algorismes evolutius per dissenyar per ordinador nous candidats a fàrmacs. Aquests candidats seran sintetitzats per Palo Biofarma i investigadors del PCB, i la seva eficàcia serà avaluada mitjançant assajos mòbils i en models animals de la malaltia per Neurotec Pharma. SOM Biotech en col·laboració amb Intelligent Pharma, farà servir la tecnologia computacional Helios d'aquesta última companyia, per al reposicionament de fàrmacs en l'EM. El reposicionament de fàrmacs consistirà a identificar un medicament, ja aprovat per les autoritats sanitàries en altres indicacions terapèutiques, que sigui eficaç en el tractament de la malaltia. Un cop identificats els potencials fàrmacs, Neurotec Pharma assajarà l'efectivitat d'aquestes molècules en els seus models in vitro i in vivo.

Segons els impulsors del projecte, l'avantatge del reposicionament de fàrmacs respecte el disseny de nous medicaments és que el fàrmac escollit pot ser ràpidament comercialitzat per al seu ús. En canvi, en el cas dels fàrmacs dissenyats de novo això no és possible perquè han de passar les proves reguladores preclíniques i clíniques. Des que s'inicia la recerca d'un fàrmac nou fins que el potencial medicament arriba a ser comercialitzat transcorren, de mitjana, uns dotze anys.

El consorci s'ha presentat a la convocatòria 2010 del programa d'ajuts per a la recerca Nuclis cooperatius d'R+D de l'agència catalana ACC1Ó, que serà resolt en els propers mesos. Mentrestant, BioCloud Research ja ha començat a donar els seus primers passos amb la posada a punt dels diferents protocols d'actuació necessaris per al desenvolupament futur del projecte.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.