Vés al contingut

Experts internacionals en son han presentat a Barcelona el ‘Manifest del Son’ per reivindicar el paper del descans en la salut humana i l’envelliment saludable. Ho han fet en el marc del B·Debate “Sleep: the fourth pillar of health”, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa” celebrada el 18 i 19 d’octubre a CosmoCaixa. A més, també han donat a conèixer el ‘Llibre Blanc del Son’.

La jornada ha estat coorganitzada per l’Observatori Global del Son, IRB Lleida i AdSalutem Institute. “Si no dormim suficient, tant en qualitat com en quantitat, la nostra salut pagarà un preu”, ha advertit Ferran Barbé, colíder de B·Debate i responsable de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). Barbé ha reivindicat la necessitat de transformar els hàbits de tota la societat per aproximar-se al que ha definit com una rutina ideal: “aixecar-se d’hora, sortir de casa esmorzats ja amb llum, menjar quelcom lleuger a mig matí, dinar cap a la 1, sortir de la feina cap a les 5, sopar a les 8 i a les 10 tothom dormint”.

Els experts han recordat que els quatre pilars de la salut humana són la dieta, l’exercici, el benestar emocional i el son. “Si la son no ocupés una funció vital, seria l’errada més greu de la nostra evolució –ha recordat David Gozal, responsable de salut infantil a l’Escola de Medicina de la Universitat de Missouri (EUA)-. És un pilar no només de la nostra salut sinó de la nostra vida”. Dormir dóna l’oportunitat al cervell de reiniciar-se i funcionar correctament. A més, també té un paper molt rellevant en el sistemes endocrí i immunitari. Malgrat aquestes evidències, el son encara és el gran oblidat i l’assignatura pendent.

Segons els experts, de mitjana un adult hauria de dormir entre 7 i 8 hores diàries. Dormir poc o massa, i malament, fa que visquem menys anys i amb una pitjor qualitat de vida. Per això, les persones que no tenen un bon son són més propenses a patir malalties com les patologies cardiovasculars i cerebrovasculars, hipertensió arterial, obesitat, diabetis tipus 2 i moltes altres malalties, fins i tot, l’aparició de determinats càncers.

Més enllà de la salut, el son deficient també afecta al rendiment cognitiu. Els nens i les nenes que no dormen prou presenten un rendiment escolar molt més baix que la resta, així com problemes de concentració, de comportament i d’ansietat. Entre els adults, els científics han vist una relació molt clara entre la falta de son i el rendiment i els accidents laborals. De fet, Gozal ha destacat la importància econòmica de la son ja que, tal i com ha recordat, “estudis demostren que dormir una hora més augmentaria un 16% la nostra productivitat”.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.