Finalitza la 6a edició de l’Escola d’Estiu del Medicament (SSM6)
<p>Enguany han participat 49 alumnes procedents de diferents països</p>
La 6a edició de l’Escola d’Estiu del Medicament (SSM6), celebrada entre el 6 a l’11 de juliol al Parc Científic de Barcelona, es va cloure divendres amb una valoració molt positiva tant per l'elevada participació com per la implicació activa de l'alumnat.
En aquesta edició han participat 49 alumnes de diferents nacionalitats: 21 de Catalunya, 4 de València, 3 de Balears, 1 de Madrid, 7 de Galícia, 1 de Portugal, 6 de França i 6 del Canadà; un grup heterogeni amb alumnes procedents de l’àmbit acadèmic (graduats, màster, doctorats i postdoctorats), de la recerca i de la indústria farmacèutica i biotecnològica. Durant una setmana, més de 30 professors i experts de Canadà, Suïssa, França i Espanya han format de manera integral els participants sobre totes les fases del procés de descobriment i desenvolupament de medicaments, des de la idea inicial fins a l'arribada al mercat, passant per aspectes com el finançament, els partenariats públic-privats, el market access i la innovació oberta.
L’escola ha estat organitzada per Biocat, amb el suport de la Universitat Toulouse III – Paul Sabatier, CAPTOR Project–Investissement d’Avenir, la Fundació INNABIOSANTE – Toulouse Cancer, la Universitat Bordeaux, la Universitat de Montreal, el Grup de Recerca Universitària del Medicament (GRUM), el Parc Científic de Barcelona (PCB), CataloniaBio, la Universitat de Barcelona, la Fundació InnDEA València, la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears (BIOIB) i el Campus Vida. L’SSM6 s'emmarca dins el projecte europeu TRANSBIO SUDOE, que té com a objectiu potenciar la col·laboració entre entitats de recerca i empreses del sud d'Europa per millorar la transferència de coneixement al mercat.
El programa de l’SSM6 ha inclòs varies sessions sobre casos pràctics, on els alumnes han treballat en grups per donar resposta a les preguntes pendents de resoldre sobre cada cas en concret. La formació també ha estat estructurada en ponències magistrals i una visita al centre d’R+D d’Almirall, que va servir per assentar els conceptes teòrics. Durant aquesta visita els alumnes van poder veure el procés complet de recerca, des de la investigació bàsica d’estructura i composició de molècules, fins a les fases clíniques de proves i la maquinària de la base suport del medicament.
“Aquest any hem tingut la sort de tenir al projecte TRANSBIO SUDOE com a partner, que ha donat suport econòmic a més de la meitat dels alumnes. Això ens ha ajudat a aconseguir aquest grup de 49 alumnes internacionals que, gràcies a la metodologia de treball que ha fomentat la participació i la interacció, han pogut treure profit d'aquesta formació", comenta Jordi Fàbrega, coordinador del comitè organitzador de l’SSM6 i director de Desenvolupament de Negoci a Biocat.
“Aquesta edició l’SSM s’ha consolidat definitivament com un dels programes més innovadors i orientats a resultats que s’ofereixen a l'àmbit internacional, atès que cobreix tota la cadena de valor en el desenvolupament de medicaments i ho fa mitjançant l’experiència de centres de recerca capdavanters, la gestió i el coneixement empresarial de la indústria farmacèutica i la visió de les administracions. L’aportació dels professors i estudiants ha creat una atmosfera internacional molt propícia per a l'intercanvi d’experiències i coneixement, i que ha fet palès la necessitat de la col·laboració públic-privada per revaloritzar la recerca al sector biotecnològic i farmacèutic”, explica el coordinador del comitè científic de l’SSM6, el Dr. Jordi Quintana, director de Desenvolupament de Negoci i Innovació del PCB i cap de la Plataforma Drug Discovery (PDD-PCB).
Open Innovation Industrial Symposium
En el marc de l’SSM6, el dijous 10 de juliol es va dur a terme a l’auditori del PCB la jornada Open Innovation Industrial Symposium, que va tenir com a objectiu la creació d’un espai de debat i reflexió sobre els principals punts clau del nou model d’innovació oberta aplicat al procés de descobriment i desenvolupament de fàrmacs. A més dels alumnes de l'SSM6, la jornada va comptar amb la participació de 30 professionals del sector que van voler aprofundir en aquest tema d’actualitat dins la indústria biotecnològica i farmacèutica.
La sessió es va obrir amb una conferència de Marc Ramis Castelltort, CEO de Tech and Business Innovation (TBI), sobre desenvolupament de negoci i connexió d’empreses d’innovació amb les necessitats del mercat. Un dels aspectes que Ramis va destacar a la seva intervenció és que el sector biofarmacèutic demana un canvi urgent de mentalitat. “S’han acabat els dies en què la recerca i la innovació es podien desenvolupar de manera aïllada. S’ha de fer en col·laboració, tan des de l’àmbit públic com el privat”, va assegurar Ramis.
La taula rodona va estar moderada per Ignasi Biosca, conseller delegat de Reig Jofré Group i president de CataloniaBIO, i va comptar amb un panel d'experts de la industria biotecnològica i farmacèutica i d’oficines de transferència de tecnologia, integrat per Antonio Gómez, científic senior a Janssen-Cilag; José Julio Martin-Plaza, director de Cribratge i Caracterització de Compostos a GlaxoSmithKline; Carlos Plata, director científic d’Esteve; Carme Verdaguer, directora general de la Fundació Bosch i Gimpera (FBG), i José Vicente Terencio, director d’Operacions a Gri-Cel.
La setena edició de la Summer School on Medicines (SSM7) tindrà lloc a Montréal (Quebec) el mes de juny de 2015, amb la mateixa vocació d'internacionalitat d'alumnes i professors.