Formar-se per al negoci ‘biotec’
Biocat presenta diverses accions de formació per potenciar la competitivitat i internacionalització de les empreses i entitats del sector a Catalunya, principalment en les seves etapes inicials, cobrint les interfases de coneixement que van de la ciència al negoci.
Per avançar en innovació —font de riquesa d’un país— és essencial que les empreses i entitats inverteixin en capital humà altament format i qualificat. En aquest sentit, una de les prioritats estratègiques de Biocat és promoure i estimular l’oferta formativa a Catalunya en el sector de la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques, focalitzant-se "en aquells àmbits de coneixement crítics perquè les empreses, sobretot en les seves etapes inicials, siguin competitives", puntualitza la directora d'Innovació de Biocat, Marta Príncep.
Biocat treballa tant promovent iniciatives per cobrir necessitats no satisfetes en les interfases de coneixement que van de la ciència al negoci com donant suport a l’oferta formativa existent. La major part d’aquestes propostes formatives —que complementa l’oferta de les universitats i escoles de negoci— va adreçada a reforçar les capacitats de presa de decisions estratègiques dels equips directius en àrees com la negociació, el desenvolupament de negoci, la gestió de projectes, la comunicació i relacions amb els diferents públics d’interès o la propietat industrial; es tracta, en definitiva, de reforçar el talent directiu intern de les empreses biotec i tecmed catalanes.
Apunt Les companyies de la BioRegió són majoritàriament microempreses i petites empreses, amb tot o quasi tot l’equip humà dedicat a l’R+D. Aquesta concentració del personal en tasques de recerca disminueix proporcionalment en funció del nombre de treballadors i de l’antiguitat. Com a empreses del coneixement que són, el seu personal és altament qualificat, amb un elevat nombre de doctors i llicenciats. El fundador ocupa majoritàriament la posició de CEO o director general i en pocs casos passa a altres posicions, preferentment a la direcció científico-tècnica. Font: Informe Biocat 2009 |
Les accions de formació de Biocat per aquest any són:
3r PROGRAMA BIOCÀPSULES
Del 28/4/2011 al 14/6/2011 (Barcelona)
És una iniciativa formativa per reforçar el coneixement estratègic i transversal de les diferents àrees empresarials en les quals s’han detectat mancances, ja que a Catalunya, gran part de les empreses que excel·leixen en la seva activitat de recerca són spin-off sorgides de l’àmbit acadèmic. Aquestes, en la seva etapa de creixement, necessiten conèixer nous àmbits de la direcció i gestió estratègica del negoci.
Consta de cinc sessions d’un dia que ofereixen una formació intensiva en factors clau d’èxit (key success factors), i amb un enfoc teòric-pràctic que permet als participants aplicar els coneixements d’immediat en les seves responsabilitats diàries:
- Desenvolupament de negoci
- Negociació per a directius de la biotecnologia
- Comunicació estratègica
- Gestió de projectes amb equips altament qualificats
- Gestió estratègica de la propietat industrial
A les Biocàpsules, que ja es troben en la seva tercera edició, hi han participat més de 150 professionals del sector.
http://biocapsules.biocat.cat (Inscripcions obertes)
3a SUMMER SCHOOL ON MEDICINES
De l’11/7/2011 al 22/7/2011 (Barcelona i Tolosa)
La tercera Summer School on Medicines —organitzada pel Parc Científic de Barcelona, Biocat, la Universitat de Montreal, Montréal in Vivo, la Universitat Paul Sabatier i l’Oncopôle— es farà entre Barcelona i Tolosa de Languedoc.
Ofereix una formació de 90 hores amb sessions científiques i industrials, casos pràctics i visites a instal·lacions, de manera que es cobreix tota la cadena de valor en el desenvolupament de medicaments, des de la idea inicial fins al llançament al mercat. El professorat, provinent de set països, impartirà un programa que per primer any engloba l’experiència de la investigació feta en centres de recerca, la gestió i el coneixement empresarial de la indústria farmacèutica, i la visió de les administracions. L’idioma oficial de l’Escola és l’anglès.
Està adreçada a llicenciats en els àmbits de les ciències de la salut, estudiants de màster, doctorats i postdoctorals, membres de la indústria biofarmacèutica i de les agències reguladores, investigadors, periodistes científics, i d'altres professionals relacionats amb la matèria. També, a tothom que vulgui aprofundir en la cadena de desenvolupament d'un medicament i en els aspectes i activitats que implica.
www.ssm3.org (Inscripcions obertes fins el 17/6/2011)
CURS BIOCAT-ESADE: REDESIGN YOUR BIO COMPANY STRATEGY
Del 7/11/2011 al 9/11/2011 (Barcelona)
POSPOSAT (pendent confirmació nova data)
Per a més informació contacta amb:
Nerea Alonso • nalonso@biocat.cat • Tel. +34 93 310 33 89
L'onada de fusions i les noves prioritats estratègiques de les grans empreses a causa de la recessió mundial han reduït els potencials compradors del pipeline de les start-up, les administracions vetllen pels requeriments regulatoris i els inversors busquen l’eficàcia dels diners, tot això mentre els nous mercats i competidors apareixen en les economies emergents.
En aquest escenari, els equips directius de les empreses i start-up biomèdiques i biotecnològiques han de redissenyar les estratègies perquè les seves empreses no només sobrevisquin, sinó que prosperin. Per ser atractius en un mercat que és inevitablement global, els líders han de mirar cap a la ciència, el cash flow, la gestió de noves aliances i la detecció d’oportunitats, potenciant equips d'alt nivell.
Biocat i Esade col·laboren des de 2009 en diverses accions formatives per a executius. La de més envergadura, però, arriba aquest any amb un curs de tres dies que porta per títol Redesign your Bio Company Strategy. How to turn out science into business succes. És un curs pensat per a emprenedors, directius i executius sènior d’empreses biotecnològiques, biomèdiques i start-up que vulguin aportar valor afegit al seu negoci.
JORNADES TÈCNIQUES D'INNOVACIÓ
8/6/2011, setembre i desembre (Barcelona i Lleida)
Anualment, Biocat organitza trobades sectorials al voltant d’un tema científic o tecnològic emergent i d’alt interès, on els professionals poden descobrir noves aproximacions i dialogar a partir de les seves diferents experiències i punts de vista.
La primera jornada tècnica d’aquest any, que se celebrarà el dia 8 de juny a Barcelona, tractarà de la recerca i la innovació en els biotractaments ambientals, des dels reptes fins a les necessitats futures. S’organitza amb la col·laboració del CTM Centre Tecnològic.
Hi ha previstes dues jornades més, el segon semestre, sobre els nous models animals per a una recerca preclínica més eficient, amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, i una altra sobre els reptes i riscos de la recerca en teràpies avançades, que es farà conjuntament amb el Programa de Teràpia Cel·lular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona-IDIBAPS.
Properament Biocat facilitarà més informació d’aquestes jornades tècniques. Per a qualsevol consulta: innovacio@biocat.cat
PROGRAMA D'ASSESSORAMENT EL LABERINT REGULATORI
Últim trimestre de 2011 (Barcelona)
Com l'any passat, Biocat i la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin) tenen previst organitzar el programa d’assesorament en tecnologies mèdiques El laberint regulatori: què preguntar als experts? L’objectiu és que una vegada finalitzat el programa, els assistents obtinguin resposta a les seves preguntes sobre els elements claus del marc regulatori actual, de manera que puguin incorporar l’estratègia més adequada al seu projecte empresarial. Per a més informació del programa anterior clica aquí.
A banda d’aquestes accions pròpies, com s'ha comentat, Biocat col·labora regularment amb altres entitats. És el cas dels cursos, que es realitzaran entre maig i juny, de la Societat Catalana de Biologia —una de les filials més antigues de l’Institut d’Estudis Catalans, que farà 100 anys el 2012— sobre la introducció a les BPL (bones pràctiques de laboratori), l’aplicació del disseny d’experiments a la indústria i a les ciències experimentals, i l’anàlisi i la interpretació estadística de les dades experimentals en la indústria.
Al web de Biocat també es pot consultar l’oferta formativa en ciències de la vida a Catalunya que s’imparteix a les universitats, escoles de negoci i altres entitats: http://www.biocat.cat/oferta-formativa