Vés al contingut

La spin-off biotecnològica de la Universitat de Girona (UdG) i de l’IDIBGI Goodgut ha rebut un ajut d’1,1 milions d’euros del programa Retos de Investigación 2016 per part del Ministeri d’Economia i Competitivitat per validar i desenvolupar un sistema no invasiu per al cribratge de càncer colorectal. També ha rebut suport dels ajuts Neotec 2015 del CDTI de 175.000 euros, que invertirà en consolidar les diferents línies de recerca de l’empresa i el laboratori ubicat al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.

El nou test que desenvolupa GoodGut està basat en el mètode RAID-CRC (Risk Assessment Intestinal Disease-colorectal cancer), que utilitza marcadors bacterians en femtes per detectar lesions precanceroses abans que hi hagi signes clínics de càncer colorectal. Aquest sistema de detecció va sorgir d'un estudi dirigit per Xavier Aldeguer (co-fundador de l’spin-off i cap del servei de digestiu a l’Hospital Trueta) i Jesús Garcia-Gil (co-fundador de l’spin-off i Catedràtic en Microbiologia a la Universitat de Girona) on es va observar una correlació molt elevada entre l'aparició d'una sèrie de bactèries en femtes i el càncer colorectal.

L’empresa ja està finalitzant la fase de validació clínica, que ha fet amb més de 500 pacients en diversos centres de Catalunya (l’Hospital de Bellvitge, l'Institut Català d'Oncologia, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Hospital Dr. Trueta de Girona i l’Institut d’Assistència Sanitària), i espera presentar resultats el desembre o el gener. “Aquesta fase ens permet veure com el perfil bacterià es comporta amb totes les poblacions de risc de càncer colorectal”, explica la doctora Mariona Serra, cofundadora i CEO de GoodGut.

“Hem d’esperar els resultats per saber en quina població de risc funcionen millor els marcadors, però el nostre objectiu és focalitzar-nos amb la població de risc mig, que són persones majors de 50 anys”, comenta Serra. Després d’aquesta fase, Goodgut vol fer un tercer estudi clínic exclusivament amb aquesta població de risc, on hi destinarà part del finançament rebut del programa Retos.

Actualment, l'únic mètode per diagnosticar el càncer colorectal és la colonoscòpia, una tècnica invasiva que suposa un cost en temps i diners elevat. Per reduir el número de colonoscòpies es fa servir com a cribratge previ en la població de risc mig (majors de 50 anys) el test de sang oculta en femta, però la seva baixa especificitat fa que el 30% de les colonoscòpies hagin estat mal indicades. Així, el test desenvolupat per Goodgut, que podria estar al mercat el 2019, s’implementaria amb l’objectiu de reduir el nombre de falsos positius generats pel test de sang oculta en femtes i millorar la prevenció del càncer colorectal.

Paral·lelament, l’empresa segueix desenvolupant un sistema no invasiu de detecció de malalties inflamatòries intestinals tant en malalts de Crohn com amb colitis ulcerosa. També en fase clínica, el sistema s’està testant amb pacients de l’hospital de Bellvitge i l’hospital Dr. Trueta i properament començarà l’assaig a l’Hospital Germans Trias i Pujol. El dispositiu que l’empresa desenvolupa permetria un diagnòstic diferencial, amb monitoratge i predicció dels tractaments terapèutics i quirúrgics. “En base als resultats d’aquest estudi, dissenyarem un assaig de més envergadura enfocat a les poblacions de més risc”, explica Mariona Serra.

 

Notícia relacionada:

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.