Grifols adquireix el 40% del capital de la biotecnològica VCN Biosciences
VCN Biosciences va ser creada el 2009 per tres investigadors de l'ICO-IDIBELL. El 2010 va guanyar el Premi BioEmprenedorXXI, que reconeix el millor pla de negoci de nova creació en ciències de la vida a Catalunya.
Redacció
Grifols ha entrat en l'accionariat (40%) de la companyia biotecnològica catalana VCN Biosciences, fundada el 2009 per tres investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i dedicada a la recerca i desenvolupament de noves aproximacions terapèutiques per a tumors que no tenen un tractament efectiu. Més concretament, l'activitat de VCN Biosciences se centra en el desenvolupament de nous agents per tractar el càncer, basats en adenovirus oncolítics1, que tinguin alta selectivitat i potència antitumoral. El 2010 va ser la guanyadora del Premi BioEmprenedorXXI impulsat per "la Caixa", Barcelona Activa, Biocat, Genoma España i la Cambra de Comerç de Barcelona.
El seu projecte més avançat està centrat en el tractament del càncer de pàncrees. L'entrada de Grifols en el capital d'VCN Biosciences permetrà seguir endavant amb el desenvolupament d'aquesta nova aproximació terapèutica, actualment en fase preclínica, i la fase clínica està prevista per al 2013. No obstant això, des de 2011 compta amb la designació de medicament orfe de l'Agència Europea del Medicament (EMA).
L'operació s'ha realitzat a través de Gri-Cel, SA, filial que articula la participació de Grifols en companyies i projectes d'R+D en camps de la medicina diferents al de la seva activitat principal, com les teràpies avançades. Grifols també té participacions a Nanotherapix (51% de capital) i Araclon Biotech (51% de capital).
VCN Biosciences traslladarà en un futur les seves oficines, ubicades al complex Biopol de l'Hospitalet de Llobregat, a les instal·lacions corporatives de Grifols a Sant Cugat del Vallès (Barcelona).
Grifols ha comptat amb l'assessorament de la firma d'advocats Osborne Clarke i VCN Biosciences, de Rousaud Costas Duran.
La viroteràpia
VCN Biosciences utilitza la plataforma tecnològica dels adenovirus oncolítics1 per generar els seus candidats viroterapèutics. La viroteràpia és una aproximació terapèutica per al tractament del càncer que es basa en l'ús de virus que són capaços de replicar-se i destruir de manera selectiva les cèl·lules tumorals (virus oncolítics). Aquest nou tipus d'agents anticancerígens tenen un mecanisme d'acció únic en relació amb les drogues antitumorals, ja que són capaços d'autoamplificar-se i propagar l'efecte oncolític.
Actualment, VCN Biosciences té en exclusivitat dues llicències de patent de tecnologies independents desenvolupades pel Grup de Viroteràpia de l'ICO. Una d'elles, la tecnologia hialuronidasa, està integrada en el candidat clínic més avançat: VCN-01, per al tractament del càncer de pàncrees.
VCN-01 és un adenovirus que es replica selectivament en cèl·lules tumorals i que expressa l'enzim hialuronidasa humana, enzim que actua degradant l'àcid hialurònic, un component estructural de la matriu extracel·lular tumoral. Diversos estudis han demostrat que l'àcid hialurònic crea una densa matriu que augmenta la pressió intersticial en el teixit impedint la difusió de fàrmacs i, per tant, el seu accés a les cèl·lules tumorals. Alguns càncers, com el de pàncrees, presenten una elevada concentració d'àcid hialurònic, el qual correlaciona amb la seva capacitat invasiva i quimioresistència. La degradació d'aquesta matriu facilita la disseminació del virus a la massa tumoral i l'accés a la quimioteràpia.
Més informació en els webs de Grifols i VCN Biosciences.