Grifols inverteix 326 milions en quatre noves plantes, una d’elles a Parets del Vallès
<p>La planta de producció catalana rebrà 59 milions d’euros i la resta es distribuirà entre els Estats Units i Irlanda</p>
La farmacèutica catalana Grifols ha anunciat un nou pla d’expansió que preveu la inversió de 326 milions d’euros a la seva àrea de Bioscience per als propers cinc anys. El pla inclou la construcció de quatre noves plantes de producció: dues a Clayton (Estats Units) destinades al fraccionament de plasma i a la purificació d’immunoglobina i a les quals es destinaran 190 milions d’euros; una a Dublín (Irlanda) de purificació d’albúmina amb 76 milions d’inversió, i finalment la planta de Parets del Vallès, amb 59 milions i dedicada a la purificació de la proteïna alfa 1-antitripsina (Prolastin®).
Els diners invertits en la planta catalana es destinaran a equipament, ja que l’edificació s’havia construït amb anterioritat seguint el pla aprovat l’any 2014 que pronosticava que la producció de Prolastin® –proteïna que s’utilitza principalment per combatre determinades malalties respiratòries– assoliria els seus nivells màxims l’any 2018. Es preveu que la planta de Parets pugui començar la seva activitat a finals del 2017 o principis de 2018, ja que actualment es troba en fase de validació per les autoritats sanitàries: la Food and Drug Adimistration (FDA) dels EUA i la European Medicines Agency (EMA).
A principis d’any ja s’havia aixecat el debat sobre el lloc on es construiria la nova planta de fraccionament de plasma, si a Parets o a Clayton, i finalment s’ha optat per la ciutat americana. El grup ha justificat la decisió al·legant que el 65% de les vendes es concentren al mercat nord-americà davant el 5% que representa el mercat espanyol. La construcció d’aquesta planta, així com la de purificació d’immunoglobina i la que es construirà a la capital irlandesa començaran entre aquest any i el vinent.
El grup, d’acord amb un pla aprovat l’any passat, té a més prevista la construcció d’un tercer laboratori d’anàlisis sanguínies, així com l’obertura de 75 nous centres de plasmafèresi als Estats Units abans del 2021 que garantiran el subministrament de plasma que es necessita per fabricar els medicaments hemoderivats que comercialitza –als EUA està permès remunerar els donants de plasma.
Grifols, present a més de 30 països i amb vendes a més de 100, afirma que la construcció de les quatre noves plantes busca incrementar la capacitat de producció de medicaments derivats del plasma sanguini per fer front a l’augment de la demanda prevista fins el 2028-2030 i “garantir el creixement sostingut de la companyia a llarg termini”.