Impactar l'avaluador per aconseguir un 'SME Instrument'
<p>Tres biotecnològiques comparteixen la seva experiència a 'Lessons Learned' i donen consells per obtenir ajuts d'un dels programes estrella de l'Horitzó 2020</p>
Com poden fer-ho les empreses catalanes per obtenir més ajuts de l'SME Instrument de la Comissió Europea? La primera Lessons Learned de 2017, organitzada per Biocat i CataloniaBio el dia 21 de febrer al Parc Científic de Barcelona (PCB), ha tingut com a objectiu compartir èxits i fracassos a l'hora de participar en un dels programes estrella de l'Horitzó 2020 que disposa d’un fons de 3.000 milions d’euros fins l'any 2020.
L'SME Instrument subvenciona projectes d'innovació que tinguin un alt potencial per al creixement, desenvolupament i internacionalització de les pimes. Des del 2014 fins al febrer del 2017, ha subvencionat 117 projectes a Catalunya, dels quals un 20% són del sector de la salut i la tecnologia. Del total de projectes, 88 han obtingut l’ajut econòmic en la fase 1 (50.000 euros) i 29 en la fase 2 (pot subvencionar un 70% de l’import necessari per fer realitat el projecte, d'1 a 5 milions d’euros).
"L’SME Instrument va néixer el 2014 quan es va detectar que a la Unió Europea no hi havia fons públics ni capital privat per portar els projectes en estadi TRL cap endavant” ha explicat David Rovirosa, Head of International R&D and Innovation d'ACCIÓ, que ha moderat la jornada. A banda de la subvenció, les empreses seleccionades també reben un segell de qualitat i suport per participar a fires internacionals i fòrums d’inversió.
Tres experiències de biotecnològiques catalanes
Inbiomotion és un spin-off que va néixer amb l’objectiu d’aconseguir que un biomarcador trobat al laboratori de l'IRB Barcelona pogués arribar a la fase clínica. Aquest biomarcador serveix per detectar si un pacient de càncer de mama pot arribar a desenvolupar una metàstasi. Com ha explicat Roger Gomis, director no-executiu de l'empresa, "vam valorar molt positivament l’SME Instrument per la quantitat de diners que ofereix en l’àmbit de biotecnologia", i com que creien en el seu projecte es van presentar directament a la fase 2. Malauradament, tot i aconseguir la posició 9 de 100, només 7 dels projectes van ser finançats.
Segons Gomis "ens faltaven estudis de mercat per acotar el nínxol, entre d'altres aspectes". Per aquest motiu, van recórrer a una consultoria, van revisar tota la informació i van fer un pas enrere presentant-se a la fase 1, la qual van obtenir. Actualment, estan pendents de saber si seran seleccionats per a la fase 2.
El fundador d'Inbiomotion ha recomanat que “per presentar-se no n’hi ha prou amb la base científica, que es dóna per feta, sinó que cal una base que demostri que el projecte és inqüestionable”. També és important poder demostrar que es tenen contactes en la indústria biotecnològica o farmacèutica disposats a ser socis i presentar informes, entrevistes i estadístiques que constatin que el canvi que es proposa pot ser una realitat.
Una altra experiència interessant és la de ZeClinics, creada el 2013 al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) per oferir el peix zebra tropical com a alternativa als ratolins per a la recerca biomèdica. ZeClinics es va presentar directament a la fase 2 de l’SME Instrument i va ser seleccionada amb un ajut d'1,87 milions d'euros pel projecte ZeCardio®, que serveix per avaluar els efectes cardiovasculars dels fàrmacs mitjançant un programari d’anàlisi propi. Però, quina va ser la seva estratègia? En primer lloc van contactar amb una consultoria. "Tot i que l’emprenedor coneix molt bé el projecte, l'ull d’un consultor que coneix l’Horitzó 2020 és fonamental” ha remarcat el CEO de la companyia, Davide d’Amico. "Cal impactar l’avaluador amb poc temps. Per això vam destacar la part científica, vam vendre bé el concepte i vam demostrar que era fiable i que podia tenir èxit”, ha explicat.
El CEO de ZeClinics també considera imprescindible demostrar que l’empresa vol créixer de manera exponencial, presentar un projecte realment innovador i demostrar que tindrà un impacte social i solucionarà un problema que afecta les persones.
Sense4care, un centre especialitzat en l’anàlisi del moviment humà situat a Vilanova i la Geltrú, s’ha presentat en tres ocasions a la fase 1 i la fase 2 de l’SME Instrument. Finalment, han obtingut els dos ajuts. El que ha recomanat el CEO de l’empresa, J. Manuel Moreno, als assistents de la Lessons Learned ha estat “paciència i perseverança”.
Sense4care va presentar un sistema que permet detectar i avaluar els diferents símptomes de la malaltia de Parkinson. "Teníem desenvolupat el dispositiu, havíem fet assajos clínics a pacients, però no sabíem com introduir-lo al mercat. Participar a la fase 1 ens va ajudar a focalitzar el volum de mercat i els canals de distribució", ha explicat.
La fase 2 la van aconseguir després de tres intents el novembre passat. En aquest cas van obtenir la subvenció del 70% del projecte. Segons explica J. Manuel Moreno “l’avaluació és molt subjectiva. És important posar les coses fàcils a l’avaluador i, sobretot, que revisi la documentació algú que no sigui científic!”.
La propera Lessons Learned serà el dia 5 d'abril i parlarem d'estratègies d'internacionalització. T'hi esperem!