Vés al contingut

El vicepresident del Govern de Catalunya i president del Patronat Catalunya Món, Josep-Lluís Carod-Rovira, va fer una crida ahir als agents econòmics, socials i culturals perquè facin un “esforç per construir la Catalunya enfora i perquè sigui un país conegut i reconegut al món”. Més de 1.330 persones van assistir al Fòrum Catalunya Món, a l’Auditori de Barcelona, una jornada de debat i anàlisi sobre el procés d’internacionalització del país organitzada per la Generalitat.

Carod-Rovira va explicar durant la inauguració que “Catalunya ha entès sempre la internacionalització com una responsabilitat, una oportunitat i una vocació indefugibles”. Sectors com el medi ambient, la cultura, la cooperació o l’activitat empresarial “són avui impensables sense l’acció internacional de països no estatals com el nostre”. El vicepresident va destacar la importància de seguir treballant per projectar “un país amb una imatge sòlida, amb gent seriosa i de valors clars i capaç d’actuar a escala global”. També va exposar que la cooperació internacional passa per impulsar partenariats econòmics, apostar per la coproducció cultural, impulsar convenis i xarxes amb estats o governs subestatals i participar en organismes internacionals.

Un últim punt que va plantejar el vicepresident és la necessitat de crear un cens “de la Catalunya amb presència a l’exterior”, és a dir, un cens fiable i consultable d’empreses exportadores i implantades a l'estranger, dels catalans que treballen en organismes internacionals o de les entitats amb presència en organitzacions internacionals, entre d’altres.

El president de Repsol YPF, Antoni Brufau, va fer la conferència inaugural sobre l’economia catalana i el seu pas de la internacionalització a la globalització. El programa del Fòrum CatalunyaMón va seguir amb tres taules rodones en què hi van participar ponents com el president d’Abertis i del Cercle d’Economia, Salvador Alemany; la subdirectora general corporativa d'ESADE, Eugènia Bieto; l’arquitecta Bendetta Tagliabue; i diversos consellers i representants polítics.

Optimisme amb consciència

Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat, va moderar la taula rodona Innovació i coneixement intensiu: eines per al futur, moment en què va puntualitzar que és “bàsic invertir en recerca perquè Catalunya disposa d’oportunitats i perspectives de futur”. A la taula hi van intervenir Andreu Mas-Collell, secretari general de l’European Research Council i president de la Barcelona Graduate School of Economics; Pedro Nueno, president del CEIBS Shanghai-Beijing i professor del IESE; Antoni Esteve, president de la farmacèutica Esteve; i Màrius Rubiralta, secretari general d’Universitats del Ministeri d’Educació.

Màrius Rubiralta va defensar que no cal destinar més temps als fulls de ruta, "perquè ja els tenim", i va recordar els passos fets pels Govern en aquest sentit per incentivar la recerca i la innovació. Tot i estar en un procés d’austeritat, “cal esforçar-se per no desmuntar les coses que ens han costat molt de construir”. Rubiralta també va advocar per l’aliança público-privada per fomentar l’R+D.

Andreu Mas-Colell es va pronunciar dient que “el talent i una estructura brivant atrau recursos, tot i que cal tenir paciència” i va alertar que el sistema és fràgil perquè és nou. Segons Mas-Colell, la participació fiscal de l’Estat “és indispensable, tot i que estem lluny que actuï amb neutralitat pel que fa a la localització del coneixement”.

Pedro Nueno, va defensar les potencialitats de Catalunya “que està molt ben posicionada pel que fa escoles de negocis perquè fa anys que es va decidir que volíem ser globals”. Es mostra convençut que el model del país té punts fonts que han perdut els americans i que encara no han construït en altres llocs. Destaca “la potència dels valors, que no surten als rànquings, però que són punts fortíssims”.

Antoni Esteve creu que s’ha d’incentivar i crear interès per la ciència i per la tecnologia, “s’han de crear dinàmiques per no bloquejar-se”. “Catalunya és una societat competitiva en recerca” –menciona el sector biomèdic–, però “les empreses competitives s’hauran de localitzar en aquelles societats competitives en coneixement perquè les empreses ja no poden aspirar a gestionar la recerca de forma interna”. Per això, és partidari, que l’excel·lència no es construeix internament sinó que hi ha un entorn que possibilitarà que el projecte tingui èxit.

Conferències i conclusions de les taules.

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.