ISGlobal i 19 entitats europees compartiran coneixement per combatre la resistència als antibiòtics
La iniciativa, finançada per l'IMI i l'EFPIA, promourà una xarxa europea de centres per dur a terme assajos clínics i un registre de nous agents per tractar pacients amb infeccions bacterianes resistents.
Redacció
L'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre de referència internacional en la recerca sobre la malària, les malalties tropicals desateses i altres àrees de la salut global, participa en el projecte europeu Combacte (Combatting Bacterial Resistance in Europe) per acabar amb les resistències antimicrobianes. L’objectiu clau del projecte és desenvolupar una xarxa europea de centres de recerca clínica per dur a terme assajos que permetin el registre de nous agents destinats al tractament de pacients amb infeccions bacterianes resistents. Al llarg del projecte es dissenyaran i es validaran tests per ajudar a la diagnosi, s’identificaran els tractaments més adequats i es monitoritzarà la resposta dels pacients.
El projecte de 194,6 milions d’euros està finançat majoritàriament per la Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI), associació publicoprivada entre la Comissió Europea i la Federació Europea d’Indústries Farmacèutiques (EFPIA), i s'emmarca dins el programa New Drugs for Bad Bugs (ND4BB). En total hi participen vint entitats de recerca, hospitals, universitats i empreses farmacèutiques d’Alemanya, Bèlgica, Espanya, França, Holanda, Regne Unit, Suècia i Suïssa. Les tres multinacionals farmacèutiques implicades són GlaxoSmithKline, AstraZeneca i Janssen.
El projecte és interessant perquè dóna resposta a la necessitat farmacèutica de cercar nous antibiòtics per combatre la resistència actual a aquests medicaments que causen 25.000 morts cada any a Europa. La resistència als antimicrobians es produeix quan els bacteris, virus i determinats paràsits es tornen immunes als efectes dels antibiòtics, antivírics i antipalúdics. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el fet que els tractaments per curar infeccions deixin de ser efectius és una conseqüència de l’ús i l’abús que se'n fa.
ISGlobal és un centre nascut de la mà de la Universitat de Barcelona (UB), l’Hospital Clínic i la Generalitat de Catalunya, que desenvolupa l'activitat científica a través del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB). Participar en un projecte com Combacte reforça la presència internacional de la institució i valida un cop més la seva rellevància.
Més informació al web d'ISGlobal.