Vés al contingut

Redacció

La Comissió Europea ha fet públiques les primeres convocatòries de propostes del nou programa marc de recerca i innovació Horitzó 2020, que ja es poden consultar al seu portal web. El programa, que compta amb un pressupost de 15.000 milions d’euros per als primers dos anys (d'un total de 80.000 milions fins a 2020) s'estructura a l'entorn de tres grans eixos: “Ciència excel·lent” (Excellent science), “Lideratge industrial” (Industrial leadership) i “Reptes socials” (Societal challenges).

És la primera vegada que la Comissió estableix de forma detallada les seves prioritats d'inversió en recerca per a un període de dos anys. L'objectiu és oferir a investigadors i empresaris més claredat sobre les opcions de finançament dels seus projectes. Les convocatòries que s'acaben d'obrir per a 2014 sumen 7.800 milions d'euros. D'aquests, la part més gran (3.000 milions) s'adreça a l'àmbit de “Ciència excel·lent”, que inclou 1.700 milions per a ajuts de l’European Research Council (ERC). Un total de 1.800 milions d'aquesta convocatòria són per a l'àmbit de “Lideratge industrial”, que finançarà projectes en àrees com la biotecnologia, la robòtica, l’espai, les TIC o la nanotecnologia.

Finalment, es destinen 2.800 milions d'euros a projectes que donin resposta als set grans reptes socials identificats per l’Horitzó 2020: 1) Salut, canvi demogràfic i benestar; 2) Seguretat alimentària, agricultura sostenible, recerca marina i marítima, i bioeconomia; 3) Energia segura, neta i eficient; 4) Transport intel·ligent, ecològic i integrat; 5) Acció pel clima, eficiència dels recursos i matèries primeres; 6) Societats inclusives, innovadores i reflexives; i 7) Societats segures. 

La Comissaria europea per la Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, ha afirmat que el projecte és vital per al futur de la investigació i la innovació a Europa i que contribuirà al creixement, l'ocupació i a una millor qualitat de vida. El portal europeu s’ha redissenyat per tal que les gestions on-line siguin més ràpides i eficients, i també l’estructura del programa s’ha simplificat per reduir els controls financers i les auditories. Un cop publicats, els resultats dels projectes seran accessibles públicament sota polítiques “open access”.

Més informació al web de l’Horitzó 2020 i a la nota de premsa

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.