La biotecnologia i la biomedicina reconegudes als Premis de la Fundació Bosch i Gimpera
Intelligent Pharma i el projecte 'Formoterol: una nova estratègia terapèutica en el tractament de la caquèxia' de la professora de la UB, Sílvia Busquets, reben el reconeixement de millor empresa innovadora i millor projecte de transferència de coneixement.
REDACCIÓ
El projecte Formoterol: una nova estratègia terapèutica en el tractament de la caquèxia liderat per la professora de la Universitat de Barcelona, Sílvia Busquets, i l'empresa bioinformàtica Intelligent Pharma s'han emportat els Premis del Consell Social de la UB i de la Fundació Bosch i Gimpera 2011. El primer, com a millor projecte de transferència de coneixement (premi de 5.000 euros), i la segona, com a millor empresa innovadora (premi de 10.000 euros).
El fet que el projecte Formoterol consisteixi en un producte que ja està en estudi avançat de Fase IIA amb pacients, així com la continuïtat de la col·laboració i les publicacions realitzades, són qüestions que s’han valorat a l’hora d’atorgar el premi a aquest projecte de la professora associada del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, Sílvia Busquets. El destinatari de la transferència de coneixement ha estat una empresa farmacèutica de Cambridge (Regne Unit) dedicada a l’elaboració de productes per al tractament dels símptomes dels pacients amb càncer. La patent es va llicenciar el juny de 2008 a aquesta empresa farmacèutica, que actualment està duent a terme un estudi clínic en Fase IIA amb pacients de l'Hospital Royal Infirmary d'Edinburgh per verificar-ne la seva utilitat anticaquèctica en humans.
En el cas d'Intelligent Pharma, el jurat ha valorat, junt amb els resultats del negoci, l’interés de l'empresa en el mercat nacional i internacional i la fortalesa de l’equip d’emprenedors. Creada l’any 2007 amb el suport de la Fundació Bosch i Gimpera i ubicada a la Bioincubadora del Parc Científic de Barcelona, Intelligent Pharma ofereix serveis computacionals per a empreses del sector farmacèutic i ciències de la vida basats en un software propi (Helios). Integrada per equip de 13 professionals qualificats, el 2010 va duplicar la seva facturació, va obrir la primera sucursal internacional al Technologiepark Heidelberg (Alemanya) i properament espera posar en marxa una segona filial a Cambridge (Regne Unit) i una tercera oficina als Estats Units. També s'ha considerat l'aliança estratègica amb l'start-up SOM Biotech, dedicada al reposicionament de medicaments.
L'entrega dels premis es va fer ahir al vespre a l'Aula Magna de la UB, a la Gran Via de Barcelona, amb la presència del rector de la UB, Dídac Ramírez; el president del Consell Social de la UB, Joaquim Coello; la directora general de la Fundació Bosch i Gimpera, M. Carme Verdaguer; el president del Cercle d'Economia, Salvador Alemany; entre d'altres personalitats de l'àmbit universitari, científic i empresarial.