Vés al contingut

La comunitat sanitària coincideix en la necessitat de continuar fomentant la transformació digital en tota la cadena de valor de la salut, incloent les primeres etapes de la recerca clínica. Biocat, en la seva aposta d’accelerar l'adopció de tecnologia, ha organitzat una sessió científica per discutir estratègies per implementar l'ús de tecnologies digitals en assajos clínics tot considerant els possibles reptes i les lliços apreses per la pandèmia de la COVID-19.

L’activitat s’ha organitzat en el marc de la 4a edició del  Summit for Clinical Trials Operations Executives Europe (SCOPE Europe), celebrat durant els dies 20 i 21 d’abril a la capital catalana, després de cancel·lar-se per la pandèmia. Montserrat Daban, directora de Política Científica i Internacionalització a Biocat, ha moderat el panell de discussió format per Montserrat Barceló, Veristat Europa;  Xavier Cañas, Hospital Universitari de la Vall d’Hebron; Alessandro Monterosso, Alira Health i Oriol Penon, Asphalion. 

Els assajos clínics digital són estudis més innovadors que permeten, gràcies a la incorporació d'eines digitals i nous mètodes estadístics, desenvolupar fàrmacs de manera més ràpida, però tot i els seus avantatges, presenten alguns desafiaments. “La implementació i la regulació de les eines digitals que utilitzen els pacients són els principals reptes que cal abordar per implementar la digitalització en aquest camp”, ha explicat Alessandro Monterosso, qui preveu que aquests reptes quedin resolts en quatre o cinc anys. A banda d’això, Oriol Penon ha afegit la col·laboració publicoprivada que, segons ha explicat, “s’erigeix com a una de les principals vies crítiques per a continuar avançant en la digitalització en la investigació clínica”.  

No obstant això, la pandèmia del coronavirus ha accelerat la seva digitalització. La impossibilitat de desplaçar-se als centres hospitalaris durant les setmanes més crítiques de la pandèmia de coronavirus va fer que els assajos clínics de medicaments que s'estaven desenvolupant en els hospitals catalans haguessin d'adaptar-se a la nova situació mitjançant l’adopció de mesures de digitalització. 

Xavier Cañas ha explicat que la irrupció de la COVID-19 va impulsar la possibilitat de processos com la monitorització en remot dels assajos, l'enviament de la medicació al domicili dels participants i l’acceleració de la posada en marxa dels estudis. “Vam passar de necessitar 3 o 4 mesos per iniciar un estudi a només 3 o 4 dies”, ha recordat. 

Catalunya: destinació prioritària d’assajos clinics de tot el món

No és casualitat que un congrés científic de referència mundial com l’SCOPE Europe s’hagi celebrat a Barcelona. Catalunya és líder europeu en assajos clínics, sobretot en estudis d’oncologia i amb un destacat nombre de participacions de la COVID-19. Un sistema sanitari de primer nivell, amb hospitals de primera categoria i professionals sanitaris de renom internacional, són els actius principals que expliquen per què la BioRegió s’ha convertit en una destinació prioritària per als assajos clínics de tot el món.  

Però no només això. Montserrat Barceló ha defensat el gran potencial de l’ecosistema digital del sector salut a Catalunya. “Congressos de reconeixement mundial com el Mobile World Congress Barcelona i, concretament, el 4YFN, posicionen Barcelona com un dels principals hubs en digital health a nivell mundial”, ha defensat. Més de 60 empreses i institucions de salut de la BioRegió van participar en la darrera edició de l’esdeveniment d’emprenedoria digital.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.