Vés al contingut

Redacció

La fundació nord-americana Susan G. Komen, l'entitat sense ànim de lucre que més inverteix en la recerca del càncer de mama a tot el món, aportarà en total 900.000 dòlars a dos projectes dels científics Aleix Prat, investigador principal del Grup de Genòmica Traslacional del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), i Eva González-Suárez, cap del Grup de Transformació i Metàstasi de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), en els propers tres anys.

Prat i González-Suárez són els primers investigadors de l'Estat espanyol que reben una beca Career Catalyst Research Grant d'aquesta fundació des de que es va crear el 1982. En la convocatòria 2013 s'atorgaran a aquesta categoria 94 beques a científics d'Anglaterra, Bèlgica, el Canadà, França, Israel, Itàlia i Suïssa i, principalment, dels Estats Units. 

VHIO: tractament de mama sense quimioteràpia

El projecte que treballarà el grup dirigit pel Dr. Aleix Prat s'emmarca dins d'una de les seves línies de recerca principals, que consisteix a desenvolupar biomarcadors per identificar tractaments més òptims per als pacients amb càncer. "L'objectiu és trobar patrons genètics que puguin predir per endavant diferents comportaments clínics dels tumors", ha comentat Prat.

Per exemple, recentment, han completat un estudi de milers de tumors de mama hormonosensibles i "aquesta anàlisi ens ha portat a validar un biomarcador que millora l'actual identificació d'aquelles pacients que no necessiten quimioteràpia".

Ara, el proper pas, a través del projecte finançat per la Fundació Komen, és identificar les pacients amb tumors HER2-positius que es poden curar amb teràpies biològiques anti-HER2 sense necessitat d'administrar quimioteràpia. Per això es farà un assaig clínic amb 150 pacients en el que participaran 12 hospitals de tot l'Estat i que estarà coordinat per Aleix Prat, Javier Cortés del Vall d'Hebron i Antonio Llombart de Solti i l'Hospital Arnau de Vilanova de València. Els tumors amb la proteïna HER2 representen el 20% del càncers de mama.

Més informació al web del VHIO.

Idibell: nova diana per prevenir la iniciació de tumors

El grup de la Dra. Eva González-Suárez estudiarà la possibilitat d'utilitzar la via de senyalització RANK com a nova diana terapèutica en el càncer de mama, després d'haver demostrat en ratolins i en línies cel·lulars humanes que una sobreexpressió d'aquesta proteïna promou la iniciació, la progressió i la metàstasi d'aquest tumor. També han vist que un inhibidor d'aquesta via, un fàrmac que ja s'usa per al tractament de metàstasis òssies i osteoporosi, prevé la formació de tumors de mama mitjans per progesterona i té un efecte preventiu en la iniciació tumoral i en la metàstasi pulmonar.

El càncer de mama afecta principalment les dones i és el tipus de tumor més freqüent. Les últimes dades que facilita el Canal Salut Càncer de la Generalitat és que dels 13.700 nous casos de càncer que es diagnostiquen anualment a Catalunya en dones, gairebé 4.000 són de mama.

"El projecte de la Fundació Susan Komen ens permetrà analitzar els patrons d'expressió de la via RANK en més de 300 mostres de pacients, de manera que podrem correlacionar aquests patrons amb la incidència de metàstasi i amb la resposta a tractaments actualment aprovats", ha explicat González-Suárez.

Més informació al web de l'Idibell.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.