Vés al contingut

Es calcula que als oceans i mars de tot el món hi ha 270.000 tones mètriques de deixalles, que equivaldrien al camí que ocuparia una ampolla de plàstic darrere d’una altra d’aquí a la Lluna anar i tornar dues vegades, segons l’Institut 5 Gyres. A més de ser materials altament contaminants perquè no són biodegradables, els plàstics també poden afectar la salut humana: alguns productes químics industrials contenen substàncies que poden interferir amb la producció d’hormones i el metabolisme humà i malmetre la salut.

La substitució dels plàstics derivats del petroli és un repte global i l’anomenada “indústria verda” busca alternatives per combatre’l. Espècies vegetals com el lli, el cànem i la fibra de coco reemplaçaran materials contaminants del nostre dia a dia. Les fibres vegetals s’utilitzen ja per substituir els aïllants de fibra de vidre del revestiment interior de cotxes i avions, les taules d’snowboard, coberteria sostenible o bitllets de dòlar, entre d’altres.

Experts en recerca bàsica en biologia vegetal es reuniran els propers 27 i 28 de setembre a CosmoCaixa amb enginyers i experts en materials i combustibles sostenibles durant el debat 'Plant Proteostasis. Towards a Green Based Industry'. L’objectiu d’aquest B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, és crear sinèrgies que facilitin la transició d’una indústria dependent dels derivats fòssils a una bioeconomia sostenible.

Aquestes jornades de debat, liderades pel Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i l’acció COST Proteostasis, exploraran les aplicacions dels enfocaments proteòmics per millorar el rendiment de la planta i per generar productes industrials innovadors. Les fibres vegetals ofereixen avantatges ja durant la cadena de producció, perquè les plantes eliminen diòxid de carboni (CO2).

 

Programa i ponents

Entre els temes del programa que es tractaran al llarg de les dues jornades de debat figuren aspectes tècnics sobre la modificació de les proteïnes de les plantes i els processos moleculars que controlen les característiques agronòmiques de les plantes relacionades amb la productivitat dels cultius i qualitat de la biomassa. 

L. Maria Lois i Núria Sànchez Coll, del CRAG, lideraran aquest debat científic. Durant la jornada del segon dia hi haurà una sessió gratuïta oberta al públic seguida d’un debat obert moderat per José Pío Beltrán i Hannele Tuominen.

 

  • Inscripcions online tancades. Contacteu lrogel@biocat.cat o truqueu al 93 310 33 30

Data: 27 i 28 de setembre

Lloc: CosmoCaixa Barcelona

Més informació al web de B·Debate

El debat es pot seguir a Twitter a través de les etiquetes #BDProteostasis i #BDebate i al compte @BDebate.

 

Et pot interessar:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.