La innovació en tecnologies mèdiques, repte i oportunitat en el camp de la salut i l'atenció al pacient
<p>Un centenar de persones es van reunir al PRBB per assistir a les jornades sobte 'medtech' organitzades per Biocat</p>
Dimarts 21 de juliol Barcelona va acollir unes jornades sobre Innovació en Medtech, organitzades per Biocat i amb la col·laboració del projecte Europeu BILAT USA 2.0. La cita va posar sobre la taula una sèrie de propostes i idees sobre innovació en tecnologies mèdiques, així com les diferències en temes de regulació que existeixen entre europa i Estats Units, punt clau per l'entrada de productes medtech en ambdós mercats. Els wearables, la convinació entre big data, software i tencologies i com això canviarà la relació metge-pacient van ser alguns dels punts que va tractar la jornada.
Segons Robert Harju-Jeanty, fundador de Medical Lead, l'ambit de la salut ha passat per tres grans revolucions: la higiene, de la mà de Pasteur; la química, amb el descobriment de la penicilina per part de Flemming; i finalment, el desenvolupament d'ordinadors, inicIat per Gordon Moore. La innovació en medtech és, doncs, un gran repte i també una gran oportunitat en l'àmbit de la salut. "La innovació creixerà a partir de la convergència entre diferents ciències i tecnologies", va destacar Harju-Jeanty, fent èmfasi en com això és justament el que passa amb el programa formatiu d·HEALTH Barcelona, una inicitiva de Moebio (Biocat).
"Les tecnologies mèdiques són un dels camps més significatius en innovació", va apuntar Jordi Fàbrega, cap de desenvolupament de negoci de Biocat. "Són un punt de innovació tant en la manera de diagnosticar malalties com en la millora de les pràctiques clíniques, podran contribuir a millorar l'eficiència del flux de informació entre pacient i metge", va dir.
Una pinça cranial, una càmera per l'estrabisme, un software contra el dolor neuràlgic... Aquests són alguns dels casos d'èxit en innovació medtech que es van presentar durant el workshop i que van servir per donar a conèixer el gran ventall de possibilitats que presenta aquesta àrea. El director de NEOS Surgery, Lluís Chico va presentar Cranial Loop i va encoratjar als assistents a endinsar-se en el món de la innovació en tecnològies mèdiques, "la innovació consisteix en imaginar, treballar, creure, fallar, insistir...per finalment tenir èxit", va comentar Chico. Joan Prat, cap d'oftalmologia de l'Hospital Sant Joan de Déu, va presentar Gazelab, un nou sistema per mesurar més acuradament l'estrabisme i que ha donat lloc a una spin-off (BCN Innova). També es va presentar Better Care, on Lluis Blanch, investigador i director d'innovació de la Fundació Parc Tauilí, va explicar que aviat podran anunciar nous acords de distribució. Eloy Opisso, investigador i de l'Institut Guttmaann, va parlar del l'innovador software NeuroPainTeletreatment®, per tractar el dolor neuràlgic.
Va haber lloc també per exemples d’èxit a USA. Bobby Grajewski, President d'Edison Nation Medical, va parlar sobre la importància de l'open innovation i com els va portar a desenvolupar GuardianOR i Go Gown. Finalment, una fellow del programa de Biodesign d'Stanford (que ha servit d'inspiració per d·HEALTH Barcelona) va presentar també la innovació medtech que ella i altres companys del programa estan posant en marxa.
Però la innovació també pot venir del model de negoci, tal com va explicar Jorge Juan Fernández, director acadèmic de Moebio i de l'àrea d'e-Health de Hospital Sant Joan de Déu. "La innovació en el model de negoci no ve només de la innovació en el producte, si no també de la millora del que ja es coneix i de inventar la novetat", va destacar Fernández. La tendència prèvia era evolucionar cap a grans empreses, però ara són les pimes les que treballen en innovació mèdica. "Cada vegada més, les grans empreses es fixen en les petites i acaben comprant-les, per això les medtech tenen poca sortida a borsa", va explicar Fernández.