Vés al contingut

A falta de 3 mesos per acabar el 2020, el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya exhibeix múscul en un any que d’entrada es presentava difícil a causa de la pandèmia de la Covid-19. En només 9 mesos, les startups de la BioRegió han aconseguit aixecar 120 milions d’euros d’inversió, superant el rècord assolit el 2019, quan es van captar 112 milions. El motor principal d’aquest creixement ha estat el capital risc (venture capital) amb participació internacional, que s’ha incrementat un 67,1% i sobrepassa per primer cop els 50 milions d’euros.

Així es desprèn de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2020 – Reptes en endavant elaborat conjuntament per Biocat i CataloniaBio & HealthTech, presentat aquest matí per Jordi Naval, Director General de Biocat, i Judit Anido, Presidenta de CataloniaBio & HealthTech. L’acte ha estat inaugurat pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. En el seu discurs, Torra ha destacat que, en les “hores de foscor” causades per la pandèmia de la Covid-19, “Catalunya té la sort de comptar amb creadors de llum, que són els equips de recerca i del sistema de salut”. “Cada cop més internacional”, ha afegit, en al·lusió a l’increment sostingut de la inversió de capital estranger en la BioRegió.

L’Informe presentat aquest any per Biocat i CataloniaBio & HealthTech subratlla els reptes de l’ecosistema per mantenir Catalunya com a un dels clústers d’innovació en salut més importants del continent, i proposa accions de millora en cinc àmbits. En aquest sentit, Torra ha destacat que “queda molta feina per fer en transferència de tecnologia, en atracció d’inversió i de talent i en adopció de tecnologia i innovació empresarial”, assegurant que “les ciències biomèdiques han de ser un dels motors de canvi de la nova societat”.

 

Indicadors d’èxit

L’informe de la BioRegió 2020 – Reptes en endavant assenyala que 1 de cada 4 rondes d’aquest any han comptat amb participació estrangera, majoritàriament d’Europa i els Estats Units. Aquesta participació internacional ha impulsat la inversió privada de venture capital, stock market i crodwequity, que acumula 105,37 milions d’euros i traspassa per primer cop la barrera dels 100 milions en un any. Les operacions més destacades han estat les d’Ona Therapeutics (30 milions d’euros) y Oryzon (20 milions) en biotec, NEOS Surgery en medtec (4 milions) i Qida en digital health (3,6 milions).

Tot i que els sectors amb més inversió són el biotec i el medtec, l’informe subratlla el ràpid creixement en els últims anys del digital Health, on el nombre de companyies s’ha doblat en 5 anys, arribant a 180 l’any 2019.

 

Reptes de l’ecosistema i propostes d’acció

Un dels actius principals que mou la inversió cap a la BioRegio és la qualitat de la seva recerca. Un total de 41 teràpies es troben en fase clínica a Catalunya. D’altra banda, la BioRegió se situa en el top 15 global (13) i en el top 10 europeu (7) en volum d’assaigs clínics, amb 776 estudis actius el 2019. Durant el 2020 s’han engegat 82 assaigs en el camp de la Covid-19, més de la meitat del total de l’Estat espanyol (159).

Segons destaca el Director General de Biocat, Jordi Naval, aquests indicadors posen de relleu que “la COVID-19 no ha fet més que accentuar la importància d’un sector crucial i tractor de la innovació del país”, però avisa: “Continuem perdent posicions en els mapes d’innovació europeus i estem obligats a posar en marxa accions i mecanismes per maximitzar els actius del sistema de recerca i innovació del país, que són extremadament competitius”.

Per la seva banda, la presidenta de CataloniaBio & HealthTech, Judit Anido, assenyala que “l’èxit del sector es basa en un model de recerca d’excel·lència, educació, emprenedoria i innovació, i és necessari prendre mesures per no perdre posicions en el rànquing europeu d’innovació regional”.

Per aquest motiu, el document posa l’èmfasi en els reptes que l’ecosistema ha d’afrontar per incrementar el seu impacte en l’economia i el seu paper tractor de la innovació, proposant accions de millora en cinc àmbits: transferència tecnològica, acció i desenvolupament de talent, mobilització de capital i atracció d’inversió, adopció de tecnologia pel sistema públic de salut i consolidació empresarial.

 

Consulta aquí la nota de premsa sobre l’Informe.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.