Vés al contingut
Pau Soler

Co-fundador de MIRU Medical Systems


Pau Soler és co-fundador de MIRU Medical Systems. Va llicenciar-se en Enginyeria de Telecomunicacions i doctorar-se després en imatge mèdica. Més endavant va complementar la seva carrera professional amb formació en màrqueting i emprenedoria als Estats Units. Influenciat pel seu pare, metge i inventor, Soler ha buscat des de ben jove combinar els seus diferents interessos creant valor a través d'una empresa que aplica la tecnologia mèdica a favor de la societat.


MIRU Medical Systems va néixer quan Pau Soler i Josep Rodiera, cap del servei d’anestesiologia del Centre Mèdic Teknon, es van associar. Entre els dos van tirar endavant aquest projecte emprenedor que busca optimitzar els processos mèdics relacionats amb el món de l'anestèsia per tal de garantir la seguretat del pacient en tot moment.

A dia d'avui, l'empresa desenvolupa tres projectes: .doseok, .aims i .view. Aquest últim ha saltat a l'arena mediàtica per la seva innovadora aplicació de les Google Glass com a complement per ajudar els professionals mèdics al llarg de l'operació.

MIRU presentarà els seus tres productes a la fira de la European Society of Anaesthesiology (ESA) celebrada a Estocolm dels propers 31 de maig al 4 de juny.

L’any 2012, MIRU Medical Systems va quedar primera finalista del BioEmprenedorXXI. El projecte premiat amb 10.000 euros va ser el .doseok, un port intravenós per garantir la correcta administració de medicaments. Com us va influir el concurs?

El BioEmprendorXXI va ser un impuls molt important, va servir d’embrió i ens va animar a llançar-nos de cap a la piscina. Va suposar estar sis mesos amb un tutor i ens va ajudar molt a estructurar les idees, a veure que la nostra proposta era viable i a desenvolupar-ne el pla de negoci. Des de llavors hem estat treballant en el .doseok, que controla i registra què s'injecta al pacient per tal d'evitar errors humans. De moment no està disponible al mercat perquè els processos de comprovació i certificació dins el món mèdic són lents i els productes han de ser molt robustos, no poden fallar.

Com ha evolucionat MIRU Medical Systems des de la participació al BioEmprenedorXXI?

A partir de .doseok vam desenvolupar el sistema informàtic que hi va associat, l'.aims. Es tracta d'un software que s'encarrega de guardar tota la informació relacionada amb l'anestèsia al llarg de l'operació, és a dir, actua com una caixa negra de tot el procés. Des de MIRU intentem que la màquina faci la feina dura per tal que el professional pugui centrar-se en el pacient. Per mi es tracta d'una visió personal de la tecnologia: apliquem l'enginyeria per solucionar problemes.

La nova aplicació que heu dissenyat s’anomena .view i permet que el personal anestesista vegi a les Google Glass les constants del pacient, una informació que abans apareixia a un monitor extern. D’on va sorgir la idea i com pot millorar la feina de quiròfan?

Tot va començar per la voluntat del doctor Josep Rodiera de garantir la seguretat del pacient en tot moment. Hem de ser conscients que som humans i que, per tant, podem cometre errors. En medicina, però, les equivocacions poden tenir conseqüències molt tràgiques. I pensant sobre aquesta qüestió, les Google Glass van aparèixer com una molt bona oportunitat d'innovació per ajudar al personal mèdic. Amb les ulleres, ja no cal que es giri el cap per buscar les pantalles de monitoratge, sinó que es pot llegir fàcilment la informació sintetitzada més essencial sense deixar de mirar al pacient.

En cap cas es tractava d’introduir les Google Glass amb calçador, sinó que vam veure que eren una bona solució per fer la feina més còmode als professionals. Però aquest projecte en concret ha rebut molt interès mediàtic, més que no pas d'altres amb també una molt bona aplicació mèdica. Però benvingut sigui aquest reclam!

Potser l’interès dels mitjans es deu al fet que ningú esperava encara veure les Google Glass aplicades al món de la medicina.

Potser sí, però en realitat les Google Glass es fan servir avui dia més per a qüestions professionals que no pas per a ús individual. El gran avantatge de les ulleres és que permeten tenir les mans lliures, i això al món mèdic pot ser molt convenient.

Per poder dissenyar aplicacions dins l’àmbit de la salut, cal que hi hagi darrere un equip multidisciplinar per poder tenir en compte les qüestions mèdiques però també les informàtiques i tècniques. Com és l’equip de MIRU?

El grup de MIRU és petit, està format per quatre enginyers i informàtics. Som un equip multidisciplinar no tant pel que fa a les nostres formacions, sinó perquè som creatius i cada un de nosaltres és multidisciplinar individualment. Complementem la feina amb un parell de persones que es dediquen a la part de màrqueting i disseny, i una altra que treballa sobre la user experience.

Dins el món de la medicina, quines noves aplicacions de la tecnologia destacaries?

D’una banda, tot el que tingui a veure amb monitoritzar el pacient, perquè cada cop entenem i podem controlar millor els processos de l'organisme. I també cal destacar l'aplicació de la robòtica en medicina. Sense anar més lluny, abans la ferida de l'operació era tan gran com la mà de qui t’operava, però ara podem treballar amb endoscòpia o fent unes mínimes incisions. Els robots aporten un grau de precisió més elevat que l'humà.

En un altre angle, el "Big Data" també està canviant molt el panorama. Nosaltres veiem historials concrets, però si aconseguim agrupar tot el conjunt de casos del món, l'anàlisi d'aquestes dades ens permetria guanyar molt de coneixement. El grup de la Universitat de Michigan anomenat Multicenter Perioperative Outcomes Group (MPOG) enregistra les característiques dels casos en què els pacients moren a quiròfan sense una causa òbvia. Aquestes dades són molt valuoses i es poden compartir amb altres hospitals per analitzar-les, trobar patrons i, idealment, evitar altres morts similars.

Un altre cas seria el d'aplicar l'enginyeria per desenvolupar tecnologies de baix cost per ajudar als països amb menys recursos econòmics. S'ha creat un microscopi de paper que costa menys d'un dòlar i que permet visualitzar bacteris com l’Escherichia coli o el de la malaltia de Chagas. Invencions com aquesta poden salvar moltes vides.

Malgrat tot, encara hi ha problemes a resoldre, com per exemple les automatitzacions dins dels hospitals o els processos poc òptims. Si s’agilitzés la part més burocràtica, el personal mèdic podria dedicar més estona a l’atenció al pacient.

A mode de prospecció, com preveus que la tecnologia i les noves aplicacions modifiquin el panorama  de les medical devices?

La tecnologia cada cop s’aplicarà més al món mèdic. A mig termini, potser podrem veure un sistema de missatgeria instantània entre professionals sanitaris per consultar dubtes sobre casos complicats. Per què han de prendre les decisions difícils sols? Es podria incorporar la immediatesa que ja tots tenim als nostres telèfons mòbils entre el personal mèdic.

També vindran innovacions per evitar els problemes abans que apareguin. Avui la medicina és reactiva, és a dir, actua quan ja ens passa alguna cosa. Però és possible que, quan tinguem més coneixement sobre el nostre cos, puguem arribar a predir els mals que desenvoluparem i arribar a frenar-los abans que ens afectin.

A llarg termini hi ha especulacions molt diverses. Alguns experts de la Singularity University auguren que a partir del 2045 ja no dependrem de la nostra plataforma biològica, és a dir, del nostre cos. És tan sols una estimació, però preveuen que llavors ja entendrem com funciona el cervell i que, per tant, el podrem passar a un ordinador i viure en un món virtual.

Una altra prospecció gira al voltant del tracte amb les persones: la tecnologia automatitzarà els processos burocràtics per tal que el personal mèdic tingui més temps per al pacient, i així la medicina podrà adquirir una funció més global. 

Vindran més innovacions, cada any en sortiran de noves i cada cop avançaran més ràpid. Ens hi anirem adaptant!

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.