La telemedicina redueix un 50% les visites presencials de pacients amb diabetis tipus 1
Enric Esmatjes: "Ara cal un canvi de mentalitat per part dels professionals i de l'administració a l'hora de quantificar els recursos assignats per això"
Redacció
Els sistemes telemàtics que s'utilitzen per controlar el tractament de pacients crònics amb diabetis tipus 1 redueixen a la meitat l'impacte econòmic respecte les visites presencials a l’hospital. Aquesta conclusió s'ha extret d'un estudi pioner a l'Estat espanyol, denominat Telemed-Diabetes, dut a terme pel Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (Ciberdem) i coordinat pel Dr. Enric Esmatjes, investigador de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i cap de la Unitat de Diabetis de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Per seleccionar els pacients que han participat en aquest estudi, de cinc centres hospitalaris diferents, s'ha tingut en compte l'accés a internet des de casa i que tinguessin entre 18 i 55 anys. "Es tracta d'un grup poblacional amb mal control crònic, que consumeix molts recursos en visites a l'hospital i, per tant, és important buscar estratègies per aconseguir els mateixos resultats sense tenir un col·lapse en les visites presencials", explica del Dr. Esmatjes.
A través de la telemedicina s'ha incidit en la pauta terapèutica "on podem ajudar al malalt modificant les dosis d'insulina i en el maneig de la dieta i l'estil de vida", diu Esmatjes. Després de l'estudi s'ha detectat una millora en els coneixements adquirits pel pacient, l'adherència terapèutica i la qualitat de vida.
Aquests resultats es podrien extrapolar a altres malalties cròniques i pacients amb diabetis tipus 2, tot i que l'enfocament s'hauria de centrar només en l'educació i canvis en l'estil de vida.
El repte a partir d'ara és aconseguir que les plataformes siguin àgils i d'ús fàcil "per integrar-les, després, dins l'assistència rutinària dels pacients, és a dir, incorporar la telemedicina al nostre sistema assistencial, fet que implica un canvi de mentalitat per part dels professionals i de l'administració a l'hora de quantificar els recursos assignats per això", conclou Esmatjes.
Per ampliar la informació sobre la diabetis, consulta el Fòrum Clínic o bé el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya.