L'AquaConSoil Barcelona 2013 espera rebre més de 600 professionals de la tecnologia ambiental
El principal congrés europeu en gestió de sòls, aigües subterrànies i sediments contaminats es farà del 16 al 19 d'abril al CCIB.
Redacció
Després de BIO-Europe Spring, Barcelona acollirà un altre gran esdeveniment relacionat amb la biotecnologia ambiental, l'AquaConSoil 2013, del 16 al 19 d'abril, que és el principal congrés europeu en gestió de sòls, aigües subterrànies i sediments contaminats. S'esperen més de 600 delegats de tot el món, principalment de centres de recerca, organitzacions governamentals, indústria química i ambiental, consultories i enginyeries del sector.
L'AquaConSoil se celebra cada tres anys des de 1985 —a Salzburg (2010), Milà (2008), Burdeus (2005), entre d'altres— i té com a organitzadors permanents el Centre de Recerca Ambiental HelmHoltz (UFZ) d'Alemanya i Deltares d'Holanda, dues institucions europees de recerca en el camp de la tecnologia ambiental de gran prestigi mundial. En l'edició de Barcelona s'hi han involucrat estretament l’Agència de Residus de Catalunya, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat de Barcelona (UB), amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. Biocat és una de les entitats col·laboradores.
Està previst que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, inauguri el congrés al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), el dia 16 d'abril a les 9.30 h. El programa de l'AquaConSoil 2013 inclou sis sessions paral·leles diàries amb més de 250 sessions orals, 17 sessions especials —incloses tres de l'Agència Ambiental Americana (EPA)—, una exposició de 200 pòsters científics, cinc visites tècniques programades i una fira comercial amb empreses i entitats internacionals del sector. Les xerrades tindran com a grans temàtiques la gestió de l'aigua en zones àrides i semiàrides, els usos tecnològics del sòl com l'energia geotèrmica, la captura i l'emmagatzematge de CO2 i el desenvolupament i implementació de tecnologies per a la remediació d'emplaçaments contaminats.
Diversos experts i científics catalans han estat seleccionats com a presidents del programa de conferències:
- Water resources management in water scarcity regions, Dr. Damià Barceló de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA)
- Polar polycyclic aromatic compounds (PACs), Dra. Magdalena Grifoll, de la UB
- Characterization, isotope technology, Dr. Marc Viñas, de l'IRTA
- Challenges and strategies in soil and water management in the Mediterranean Regions, Francesc Giró, de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC)
- Water scarcity in Iberian basins under global change, Dr. Damià Barceló i Dra. Alicia Navarro-Ortega de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC)
Visites a instal·lacions capdavanteres
A Catalunya trobem diversos casos de bones pràctiques en gestió de sòls, aigües subterrànies i sediments contaminats, que es mostraran als participants de l'AquaConSoil 2013. Per això, s'han organitzat visites tècniques a un emplaçament real contaminat amb compostos organoclorats amb finalitats de recerca biogeoquímica, la planta dessalinitzadora del Prat, una de les més modernes d'Europa; l'aqüífer de La Vall Baixa (riu Llobregat), com a model de reutilització de l'aigua; el Fòrum de Barcelona, per l'exitós desenvolupament d'una zona industrial abandonada, i la planta de tractament d'aigües residuals del riu Besòs, així com la planta pilot de l'IRTA a Cabrils per a la depuració de lixiviats d'hivernacles mitjançant la tecnologia dels aiguamolls construïts.
La inscripció al congrés està oberta fins al dia 5 d'abril.
Dies: del 16 al 19 d'abril de 2013
Lloc: Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) • Rambla Prim, 1-17 (zona Fòrum) • Barcelona
Notícia relacionada (14/6/2012)
Organitzen: | Col·labora: |