Vés al contingut

L’equip del científic català Joan Massagué ha descobert el motiu pel qual les cèl·lules canceroses de tumors al pulmó o a la mama fan metàstasi al cervell. La recerca duta a terme a l’Institut Sloan-Kettering de Nova York ha publicat els seus resultats a la revista científica Cell.

L’estudi de Massagué assenyala com a element clau el paper de la plasmina, un enzim amb efectes anticoagulants que protegeix el cervell amb una acció dual: evita que les cèl·lules tumorals invasores s’adhereixin als vasos sanguinis (i així puguin desenvolupar-hi massa tumoral) i en causa l’autodestrucció. Ara bé, quan alguna cèl·lula cancerosa aconsegueix evitar l’efecte de l’enzim plasmina, s’uneix a una molècula específica (la L1CAM) que li permet créixer i estendre’s pel cervell. Aquesta molècula ara es contempla com a possible diana terapèutica per aconseguir frenar la metàstasi: si s’aconseguís bloquejar-la, les cèl·lules invasores no podrien arribar a formar tumors al cervell.

Joan Massagué ha estudiat el procés d’expansió de les cèl·lules canceroses durant els últims 10 anys. A Catalunya està vinculat amb l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), institució que va ajudar a fundar l'any 2006 juntament amb el seu director, Joan J. Guinovart, i on actualment és president i membre permanent del comitè científic assessor. A Nova York lidera un equip de més de 900 investigadors a l’Institut Sloan-Kettering, del qual n'és també director des de novembre de 2013.

Article

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.