Vés al contingut

Aquest serà el tema de la propera edició de La Marató de TV3, el dia 19 de desembre de 2010, per obtenir els fons que permetin cercar mètodes i tècniques que puguin arribar a curar els afectats o millorin de manera significativa la seva qualitat de vida.

Les lesions medul·lars produeixen paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, entre d’altres trastorns derivats d’aquest estat. Segons si la lesió és completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi, les conseqüències són més o menys greus.

Les lesions cerebrals afecten determinades àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta i, també, de les funcions mentals superiors com l’atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència.

Tot i que aquest tipus de lesions poden ser provocades per diverses causes, La Marató de TV3 es centrarà en les adquirides de manera sobtada.

7.118.273 euros: la recaptació total de La Marató 2009

Amb els donatius que s’han fet fins el dia 30 de març, el marcador de La Marató 2009 ha sumat més d’un milió d’euros a la xifra del passat mes de desembre. Així doncs, en total, s’han aconseguit 7.118.273 euros per finançar projectes de recerca biomèdica en el camp de les malalties minoritàries.
 
Aquesta bona notícia coincideix amb una altra: 288 projectes de recerca s’hi han presentat per optar a ser finançats, la xifra més alta en les 14 edicions d’aquest concurs d’ajuts. De tots els  treballs presentats, 176 són unitaris i 112 coordinats entre dos o més centres de recerca, fet que implica el treball en xarxa d’institucions catalanes amb altres d’àmbit espanyol o internacional.

L'avaluació dels projectes

Els projectes es lliuraran a l'Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques (AATRM), del Departament de Salut, que en gestionarà el procés d'avaluació. Científics d’àmbit internacional especialistes en malalties minoritàries els revisaran en un procés per consemblants (peer review), en què es valora la rellevància científica i sociosanitària dels treballs, la seva qualitat, el rigor metodològic i les possibilitats d’aplicació immediata.

El procés d’avaluació finalitzarà amb una reunió a Barcelona, el mes de setembre, d’un  comitè format per avaluadors internacionals, que prioritzarà els projectes més ben classificats. La llista derivada d'aquesta reunió es presentarà a la comissió assessora científica de la Fundació, que n'informarà el Patronat perquè ratifiqui l’adjudicació dels ajuts. 

Els projectes de recerca que seran finançats amb aquests recursos es donaran a conèixer en un acte al mes de novembre.

Els investigadors guardonats treballaran per avançar en la recerca sobre malalties minoritàries en un període de tres anys, durant el que la Fundació i l’AATRM estan compromeses a fer un exhaustiu control econòmic i científic dels projectes finançats. 

Finalment, el 2015, s’exposaran públicament els resultats obtinguts en aquests projectes en un simposi que organitzarà la Fundació de La Marató de TV3.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.