Vés al contingut

Els avenços en les tècniques de reproducció assistida per al bestiar són essencials per cobrir la creixent demanda de producció ramadera, reduint al mateix temps el seu impacte ambiental, sobretot als països en vies de desenvolupament.

La Universitat Estatal de Iowa (Estats Units), una de les més importants del món en l’àmbit de la ciència animal, ha escollit la Universitat de Lleida (UdL) per organitzar per primer cop a l’Estat espanyol la conferència internacional Adapting animal production to changes for a growing human population. La UdL col·labora amb aquesta universitat americana des de l'any 1999 mitjançant l'intercanvi de professorat i alumnat de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA).

L’acte, que es va fer entre el 19 i 21 de maig, va reunir experts de prestigi que van reflexionar sobre la importància de la recerca per afrontar la creixent demanda de productes ramaders. Articulats al voltant de diferents àrees temàtiques –comerç mundial, biotecnologia, sanitat animal, nutrició i benestar, qualitat, seguretat i capacitació professional–, els ponents van abordar temes com l’ús de marcadors genètics per millorar la salut, la relació entre el canvi climàtic i les malalties infeccioses en els animals i l’aplicació de la biotecnologia a la reproducció de la cabana ramadera.

Pel que fa aquest últim aspecte, el Dr. Peter Bols, professor de la Universitat d’Amberes (Bèlgica) i guanyador del premi de la Reial Acadèmia Belga de Medicina per al subgrup de Medicina Veterinària (2005), va fer un recorregut per les tècniques de reproducció assistida de bovins des dels orígens de la inseminació artificial (als anys cinquanta), el sexe d’embrions, passant per la clonació. “Tot i que la biotecnologia aplicada a la reproducció animal ha sofert una evolució notable les últimes dècades, hi ha una esquerda entre el que és tècnicament factible i el que es pot portar a la pràctica”, va afirmar Bols. “Encara queda molta feina per fer en l’aplicació i optimització de les tècniques existents, i en fer-les més accessibles per al seu ús en l’àmbit mundial”.

Confiança en la selecció genòmica

El Dr. Jack Dekkers, de la Universitat Estatal de Iowa, va parlar de la selecció genòmica, una tècnica de millora genètica animal que es fonamenta en l’ús simultani d’un gran nombre de marcadors per a la selecció dels individus sense fenotip, i que “s’espera que condueixi a un canvi de paradigma en el disseny i l’execució dels programes de millora ramadera”. Malgrat l’avenç que suposa aquesta tècnica de selecció genètica, el professor Dekkers pensa que “per aprofitar plenament els seus beneficis, els programes de cria hauran de ser redissenyats de manera substancial i validats en poblacions reals”, ja que, “les promeses de la selecció genòmica estan basades fonamentalment en simulacions per ordinador”.

A la conferència també hi va ser present el responsable de Ramaderia, Deforestació i Medi ambient de l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), Pierre Gerber. I en representació d’una de les grans empreses catalanes del sector ramader va participar-hi el Dr. Jaume Coma, director de Nutrició del Grup Vall Companys.

Llibre de ponències (editat per la Universitat de Lleida)

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.