Les "top invested startups" 2020 de la BioRegió a BIO-Europe Spring Virtual
<p>Han estat les protagonistes d'una sessió organitzada per Biocat amb ACCIÓ i CataloniaBio & HealthTech on han intercanviat idees i compartit aprenentatges. Són Ona Therapeutics, Neuroelectrics i Koa Health. </p>
La 15à edició BIO-Europe Spring® estava previst celebrar-se presencialment a Barcelona per quart cop però, malauradament, s’ha hagut de realitzar en format virtual degut a la pandèmia. Tot i això, la presència catalana ha estat molt destacable, representant el 65% del total de la delegació espanyola amb 49 empreses, d’un total de més de 1400 companyies que participen al congrés.
L’esdeveniment, que ha finalitzat el 25 de març, ha comptat amb la col·laboració de Biocat, CataloniaBio & HealthTech i ACCIÓ com a Platinum Espònsors, fet que ha facilitat la participació de professionals de la BioRegió amb condicions avantatjoses, afavorint les possibilitats de negoci i reunions amb directius d'altres empreses i institucions internacionals.
En aquest sentit, el programa de conferències ha comptat amb una sessió per visibilitzar el potencial de la BioRegió com un dels principals hubs d’innovació en salut a Europa. Jordi Naval, director general de Biocat, ha presentat les dades del darrer Informe de la BioRegió de Catalunya 2020 amb el rècord d’inversió aixecat per les startups el 2020, i tot seguit han intervingut els representants de les les companyies que han protagonitzat les principals operacions de l'any passat: Ona Therapeutics, Neuroelectrics i Koa Health.
Les claus de l’èxit de la BioRegió, segons les ‘startups’
Judit Anido, directora general de CataloniaBio & HealthTech, ha estat l’encarregada de moderar la trobada on es s'ha examinat de prop la força de la inversió a Catalunya i els motius pels quals la BioRegió ha esdevingut un dels punts d’innovació més importants d’Europa, tot i la pandèmia.
Durant la seva intervenció, els representats de les tres startups, han valorat molt positivament les qualitats que reuneix la BioRegió i, concretament la ciutat de Barcelona, per atraure talent internacional i un teixit empresarial dinàmic en ciències de la vida i la salut, que tots tres coincideixen es poden concretar en tres punts forts:
- Primer, que el territori compta amb uns sòlids fonaments en investigació científica i amb un ric ecosistema d'universitats, centres de recerca i hospitals que produeixen investigacions científiques de primera línia.
- Segon, que existeix una indústria local de negocis, capital risc i fons d’inversió especialitzats.
- Tercer, i no menys important, que a Catalunya, en general, existeix un fort esperit emprenedor.
Durant la seva intervenció, Stephen Dunne, Chief Product Officer de Koa Health va recordar com des de l’inici sempre havien comptat amb talent local. “La xarxa d’universitats de Barcelona va ser clau durant la nostra primera fase d’investigació, així com també durant la comercialització. No va caldre marxar al Regne Unit o als Estats Units per trobar bons enginyers o dissenyadors. Teníem el talent a la porta de casa”, ha assenyalat.
Valerie Vanhooren, CEO i cofundadora d’Ona Therapeutics, va compartir la mateixa opinió. Durant el seu discurs ha destacat la qualitat dels centres d’investigació i recerca que hi ha a la ciutat. “Són excepcionals i els inversors cada cop en són més conscients”, va reconèixer. I és que la BioRegió és la cinquena ciutat europea que més capital risc atreu per invertir en innovació i startups, per darrera de Londres, Amsterdam, París i Berlín, segons l’últim informe State of European Tech.
És així com en els darrers anys, l’ecosistema de les ciències de la vida i la salut a Catalunya ha anat creixent exponencialment. Un fet que ha pogut comprovar Ana Maiques, CEO i cofundadora de Neuroelectrics Cambridge, qui es va traslladar a Boston fa sis anys després de crear la companyia a Barcelona. “Hi ha una nova generació d’emprenedors en salut a Barcelona que estan alimentant l’ecosistema i això és fantàstic”, va destacar. “La ciutat té un ecosistema fort, tant en recerca com en tecnologia”.
Uns indicadors excepcionals
I precisament aquestes capacitats que reuneix la BioRegió han donat peu a què el 2020 hagi estat un any de rècord en quant a inversió. Jordi Naval, CEO de Biocat ha obert la trobada posant sobre la taula els bons resultats obtinguts que es recullen en l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2020-– Reptes en endavant.
Després de revisar les dades al tancament d'any, s'han aixecat 226 milions d’euros d’inversió, la xifra més alta de tota la seva història, duplicant-la en només dos anys, quan es van aconseguir 112 milions.
A la cloenda, en Joan Martí, director de la Unitat de Clústers d’ACCIÓ, també ha recordat que Catalunya produeix un 1% de la ciència mundial i que compta amb un total de 9.000 multinacionals. “Durant dos anys consecutius -2020 i 2021-, el Financial Times ha reconegut Catalunya com la millor ubicació del sud d’Europa per a la direcció d’inversions estrangeres”, ha remarcat.