Vés al contingut

REDACCIÓ

L'IDIBAPS-Hospital Clínic de Barcelona ha obert una nova via en la lluita contra la sida després de trobar que un 2,3% dels pacients seropositius generen anticossos neutralitzants contra la majoria de soques del VIH. Aquest és el primer pas per identificar l'epítop capaç d’induir el desenvolupament d’aquests anticossos, que seria un excel·lent candidat per a una potencial vacuna preventiva basada en el desenvolupament d’anticossos neutralitzants d’ampli espectre. Així actuen altres vacunes preventives molt eficaces com poden ser les del papilomavirus, l’hepatitis A i B i la poliomielitis.

Els anticossos neutralitzants no funcionen quan la infecció pel VIH ja està establerta, però la seva presència induïda per una vacuna podria evitar la infecció si una persona no infectada entra en contacte amb el virus. Per això, el següent pas és aconseguir que la inducció d’anticossos neutralitzants d’ampli espectre sigui generada en pacients que encara no hagin adquirit el virus. “Les properes etapes de la investigació seran caracteritzar aquests anticossos neutralitzants d’ampli espectre i identificar la part del virus que els ha induït i que podria servir com una potencial vacuna preventiva en persones sanes”, explica la Dra. Eloisa Yuste, investigadora del Clínic vinculada al projecte HIVACAT.

Per entendre millor la inducció d’anticossos neutralitzants, els investigadors de l’IDIBAPS-Hospital Clínic de Barcelona han inclòs per primera vegada mostres de pacients tractats amb un baix nivell de replicació viral. S'han analitzat 508 mostres de 364 pacients (191 no tractats i 173 amb tractament antiretroviral) mitjançant una nova estratègia basada en l’ús de virus recombinants. “Hem demostrat que els pacients que reben tractament antiretroviral són capaços d’induir una àmplia i potent resposta immune humoral (anticossos neutralitzants d’ampli espectre) contra el VIH tot i tenir nivells indetectables de virèmia”, comenta Yuste. En aquests pacients, el baix nivell d’estimulació antigènica pot ser compensat per a una millora de la funció de les cèl·lules B induïda pel tractament antiretroviral.

El nombre de persones infectades pel VIH a tot el món sobrepassa els 30 milions i hi ha prop de 3 milions de noves infeccions cada any. L’accés al tractament amb antiretrovirals només arriba al 30% dels més de 10 milions de pacients que ho necessiten, segons el Clínic de Barcelona. La principal esperança per reduir la incidència de la sida és una vacuna preventiva.

El projecte HIVACAT

El projecte de recerca i desenvolupament de la vacuna per la sida, HIVACAT, està integrat per dos dels centres de recerca més consolidats i importants que actualment hi ha sobre la sida: l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa Hospital Germans Trias i Pujol i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’Hospital Clínic de Barcelona. La seva missió és investigar el desenvolupament de la nova vacuna contra el VIH, juntament amb la farmacèutica catalana Esteve, i amb el suport de la Fundació "la Caixa", el Departament de Salut i el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, i la Fundació Clínic. El consorci és la primera experiència significativa de col·laboració en aquest àmbit entre administració, investigadors i empresa. Hi col·laboren més de 60 científics.

A l'Estat espanyol el projecte està codirigit pel Dr. Bonaventura Clotet de l’Hospital Germans Trias i Pujol i pel Dr. Josep Maria Gatell de l’Hospital Clínic, mentre que la coordinació científica va a càrrec de l’investigador d’IrsiCaixa i professor ICREA, Christian Brander.

Notícia relacionada (3/1/2013)

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.