Vés al contingut

REDACCIÓ

L'Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) acaba de ser acreditat pel Ministeri de Ciència i Innovació (Micinn) com a institut de recerca sanitària, la qual cosa suposa integrar-se en una xarxa d'instituts de recerca vinculats al Sistema Nacional de Salut i un reconeixement extern de l'excel·lència de la seva recerca.

El Micinn ha resolt favorablement l'informe presentat per la Comissió d'Avaluació inscrita a l'Instituto de Salud Carlos III, òrgan d'acreditació científica i tècnica de caràcter sanitari que ha gestionat aquest procés. Aquesta acreditació s'emmarca en el Reial Decret 339/2004, per fomentar l'associació de les universitats, organismes públics de recerca i altres centres públics o privats de recerca en els hospitals del Sistema Nacional de Salut, i constituir així instituts multidisciplinaris i multiinstitucionals.

L'IIB Sant Pau, creat el 1992, s'ha constituït com una associació d'entitats sanitàries amb recerca pròpia: la Fundació de Gestió Sanitària Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Institut de Recerca de la Santa Creu i Sant Pau, l'Institut Català de l'Envelliment, l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC), la Fundació Puigvert, el Banc de Sang i Teixits, el Centre Cochrane Iberoamericà, l'Equip d'Atenció Primària Sardenya  l'Agència de Salut Pública de l'Ajuntament de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.
 
Amb l'horitzó d'esdevenir un centre d'excel·lència internacional en recerca translacional i innovació, l'Institut de Recerca Biomèdica del Sant Pau parteix d'una base sòlida, ja que és el cinquè de l'Estat en productivitat científica, ha aconseguit resultats destacats en publicacions de prestigi i col·laboracions internacionals, i disposa dels recursos adequats:

  • 6.000 metres quadrats d'espais,
  • 7 àrees temàtiques de recerca,
  • 6 plataformes de serveis cientificotècnics de suport a la recerca d'alt nivell,
  • més de 400 científics bàsics i clínics,
  • més de 60 grups de recerca i
  • més de 80 projectes en actiu.

Actualment, està liderant projectes de recerca en 7 àrees terapèutiques prioritàries: malalties cardiovasculars; malalties genètiques, metabòliques i inflamatòries; malalties hematològiques i oncològiques; malalties neurològiques, mentals i envelliment; uronefrologia i cirurgia experimental; epidemiologia, salut pública i serveis sanitaris; i bases moleculars, genòmiques, mòbils i cineticodinàmiques de les malalties i el seu tractament.

Aquest any, innovació oberta amb l'i2HealthSantPau

L'IIB Sant Pau ha creat recentment la seva pròpia unitat de transferència i innovació per facilitar la transferència tecnològica de la recerca de l'entitat i promoure la col·laboració amb la indústria. Actualment ha tancat acords de llicència de patents amb tres empreses del sector biotec (Genetrix, Athena Diagnostics i Digna Biotech), està tramitant la sol·licitud de quatre patents més i ha vist néixer la primera spin-off promoguda per investigadors del Sant Pau (Argon Pharma).
 
A més, juntament amb la Fundació i2CAT, ha construït al recinte hospitalari un centre d'innovació oberta, orientat a les tecnologies de la informació aplicades a la salut i la dependència: l'i2HealthSantPau. Mitjançant la metodologia de Living Lab, el centre compta amb 400 metres quadrats per allotjar projectes de desenvolupament promoguts per equips de metges, enginyers, pacients, entre altres, ja siguin finançats amb convocatòries públiques o pel sector privat. Tot i que la setmana passada, l'equip gestor es va traslladar a les instal·lacions —com expliquen a Twitter (@ 2HealthSantPau)—, el centre començarà a oferir els seus serveis a partir del segon semestre d'aquest any.
 
Plataformes a disposició de científics i empreses
 
L'IIB Sant Pau posa a disposició de la comunitat científica i empresarial les seves plataformes científiques i tecnològiques, que inclouen un servei de microscòpia confocal i de fluorescència avançat, serveis de genòmica, proteòmica i transcriptòmica, citometria i immunohistoquímica, un biobanc i una plataforma experimental in vivo. També compta amb el Centre d'Investigació del Medicament (CIM-Sant Pau), unitat específica per al desenvolupament d'assajos clínics de Fase I, integrada al CAIBER (Xarxa Espanyola d'Infraestructures d'Investigació Clínica).
 
En aquest moment, s'està treballant en una plataforma d'imatge basada en ressonància magnètica nuclear i medicina nuclear,  i en una plataforma per a l'avaluació detallada de l'activitat neurofisiològica espontània i evocada, la reactivitat neurofisiològica i les alteracions del son. També s'està preparant una sala blanca per a assajos de teràpia cel·lular avançada.
 
Nous edificis per a la recerca

La Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha obtingut finançament del Banc del Consell Europeu, a través de "la Caixa" i del Ministeri de Sanitat, per construir nous edificis destinats a la recerca i innovació. La primera fase, de 18.000 metres quadrats, s'inaugurarà a finals de 2014 i permetrà aglutinar l'activitat investigadora de l'IIB Sant Pau. Està prevista una segona fase, amb 10.000 metres quadrats addicionals, per la qual es disposa d'un crèdit atorgat pel Banc Europeu d'Inversions, pendent de formalització.
 
Amb les noves instal·lacions, el Sant Pau, un dels hospitals històrics de Barcelona, ??podrà incrementar la seva activitat investigadora, guanyar massa crítica, atraure talent i reforçar la seva posició de lideratge en producció científica de qualitat.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.