Vés al contingut

L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha incorporat al seu centre de l'Hospitalet de Llobregat l'accelerador lineal per al tractament de radioteràpia més modern del món. L'aparell és el segon de les seves característiques que s'instal·la a Europa i el tercer del món (els seus homòlegs estan a Zuric i a al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York).

El Varian TrueBeamTM, com es denomina, és més precís i segur que els anteriors i permet tractar tumors més petits i/o localitzats en zones sensibles. També possibilita fer-ho de manera més segura i amb menys efectes secundaris per als malalts. El nou equipament s'ha presentat durant el vintinovè Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Radioteràpica (ESTRO), on hi han assistir uns 4.500 experts en la matèria.

Radioteràpia més precisa i segura

En els darrers anys, els esforços en l'àmbit de la radioteràpia s'han centrat en millorar la precisió i l'eficàcia dels tractaments. L'objectiu és administrar la màxima dosi de radiació al tumor sense afectar el teixit sa del voltant.

Això permet tractar un ventall més ampli de tumors, i amb menys efectes secundaris. Es poden tractar tumors molt petits o propers a òrgans molt crítics, com són, entre d'altres, els de pròstata i els de cap i coll (propers a la medul·la). També s'aconsegueix abordar amb la mateixa eficàcia certs tumors evitant efectes indesitjables. "Per descomptat, el pacient vol curar-se, però no a qualsevol preu, i valora cada cop més poder gaudir d'una bona qualitat de vida", explica Ferran Guedea, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica del centre ICO de l'Hospitalet.

Amb la nova generació d'acceleradors lineals es pot, per exemple, tractar el càncer de pròstata evitant efectes com la incontinència urinària o la impotència. "Fins ara la radioteràpia en tumors de cap i coll podia comportar una sequedat permanent de la boca perquè la radiació afectava les glàndules paròtides, responsables de la funció salivària. Amb les noves tècniques reduïm la dosi que va a aquestes glàndules i s'eviten aquests efectes secundaris", afegeix Guedea.

L'ICO és un centre de referència en l'àmbit de l'oncologia radioteràpica. Ha estat pioner a l'Estat espanyol en l'aplicació de la radioteràpia d'intensitat modulada (IMRT) i la radioteràpia guiada per la imatge (IGRT), i va presentar la radioteràpia estereotàxica extracranial en tumors de pulmó ara fa un any. L'ICO es va convertir així en el primer centre sanitari públic espanyol en incorporar aquesta tècnica, indicada per a pacients amb tumors petits de càncer de pulmó que no es poden operar. Actualment ja s'han tractat uns 50 malalts.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.