L’IRB Barcelona ajuda a detectar i prevenir els efectes secundaris dels medicaments
Els investigadors Miquel Duran i Patrick Aloy han descrit els processos moleculars de més de 1.100 efectes adversos, que a partir d'ara seran coneixement obert per a la comunitat científica.
Redacció
Els investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) Miquel Duran i Patrick Aloy han analitzat 1.162 dels 1.600 efectes secundaris coneguts, en un estudi recent publicat a la revista Chemistry and Biology del grup Cell. Amb aquest treball, els científics pretenen aportar llum per minimitzar i anticipar les reaccions adverses a medicaments (RAM) durant el disseny de fàrmacs, ja que sovint aquestes conseqüències no desitjades es descobreixen un cop el producte ja ha estat comercialitzat. Per aquest motiu, es troben entre les deu causes més importants de mort arreu del món, segons informa l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Miquel Duran i Patrick Aloy han seguit un mètode laboriós d’estudi, registrant per a cada efecte secundari tots els medicaments que el poden provocar. Seguidament, han analitzat les proteïnes amb què interaccionen i l’estructura química del producte. Així, han aconseguit formular hipòtesis moleculars per a 1.162 RAM, que a partir d’ara seran d’accés obert per als investigadors. "Estem proporcionant a la comunitat científica llistes de proteïnes i de trets estructurals associats a efectes secundaris que denominem alertes, i que poden usar els experts en disseny de fàrmacs", explica Aloy, biòleg especialitzat en biologia de sistemes, investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i cap de grup del Laboratori de Bioinformàtica Estructural i Biologia de Xarxes a l'IRB Barcelona.
Els científics catalans asseguren que per entendre la raó d’un efecte secundari concret, cal considerar la suma de la biologia i la química. La majoria de les RAM, 446 de les 1.162 analitzades, es poden desxifrar des de la biologia, 68 des de la química i per 648 calen explicacions tan biològiques com químiques. Segons afirma Duran, primer autor de l'article i doctorand al laboratori d'Aloy, "per a cada efecte secundari hi ha una part biològica que coneixem, però aquesta part no proporciona una fotografia completa del mecanisme, i potser mirant les estructures químiques podem superar aquesta falta de coneixement".
La farmacovigilància és la prevenció i detecció dels efectes secundaris dels medicaments i s’aplica al llarg de tot el seu cicle. L’OMS explica que, malgrat no hagi fàrmacs lliures de RAM, la majoria són evitables. Amb aquest nou estudi de l'IRB Barcelona s'amplia el coneixement sobre els efectes adversos i es contribueix a evitar-los en la creació de nous fàrmacs en el futur.
Més informació al web de l'IRB Barcelona.
Article original:
- Analysis of Chemical and Biological Features Yields Mechanistic Insights into Drug Side Effects. Autors: Miquel Duran-Frigola and Patrick Aloy. Chemistry and Biology. 18 abr 2013.