Llançament del consorci HealthTIES a Brussel·les per accelerar la innovació en tecnologies de la salut
<p>Les regions líders a Europa, entre les quals hi ha Catalunya, cooperaran entre elles els propers tres anys.</p>
Ahir les regions punteres a Europa en tecnologies de la salut van posar en marxa el consorci HealthTIES amb l'objectiu d'enfortir el potencial de recerca d'aquestes regions mitjançant agrupacions d’universitats, centres de recerca, empreses i administracions locals. El consorci està finançat durant tres anys pel programa Regions of Knowledge del Setè Programa Marc (7PM) de la Comissió Europea, i el composen Medical Delta (Països Baixos), Life Science Zurich (Suïssa), Oxford & Thames Valley (Regne Unit), Biocat (Catalunya) i la regió d’Észak-Alföld (Hongria) com a territori a potenciar.
De la ciència al mercat
Els grans reptes sanitaris del segle XXI, com són l’envelliment de la població i la sostenibilitat del sistema de salut, demanen un enfocament col·laboratiu i grans innovacions.
El nou consorci treballarà per accelarar el cicle de la innovació en tecnologies de la salut. Els clústers de les regions membres ja estant combinant la recerca clínica amb les ciències de la informació i l’enginyeria, així com amb la indústria, les administracions regionals i els parcs científics consolidats. Per obtenir un mapa del que es necessita per accelerar la transferència des de la idea al producte (o de la ciència al mercat), els socis analitzaran les necessitats en R+D+i, les capacitats i polítiques de cada regió. Els resultats d’aquestes anàlisis seran implementats dins les pràctiques dels clústers participants.
HealthTIES estimularà també la col·laboració en recerca, formació i infraestructures. Hi haurà un intercanvi actiu d’investigadors i estudiants dins del consorci. El projecte inclou formació en emprenedoria mitjançant programes educatius conjunts.
Quatre àrees terapèutiques principals
La tecnologia té un paper creixent davant els reptes sanitaris. HealthTIES es centrarà en quatre àrees terapèutiques principals: malalties cardiovasculars, càncer, malalties neurodegeneratives i infeccions. Els darrers avenços científics i tecnològics en tecnologies moleculars, imatge, disseny, desenvolupament i alliberament de fàrmacs han obert un munt de noves i interessants oportunitats. El consorci aplicarà aquestes tecnologies a les quatre àrees terapèutiques esmentades.
D'altra banda, implicarà els usuaris finals (metges i grups de pacients) en el desenvolupament de noves tecnologies. Les noves pràctiques resultants seran compartides dins del consorci i amb altres regions europees.
Els components del consorci HealthTIES
El consorci HealthTIES aglutina cinc regions que comparteixen una forta presència del l’R+D+i en l’àmbit de les tecnologies mèdiques:
- Biocat (Catalunya): és l’organització que coordina, dinamitza i promou la biotecnologia, biomedicina i tecnologies mèdiques a Catalunya, la principal bioregió de l’Estat espanyol. Promou les interrelacions i les sinergies entre els actors de la BioRegió, que inclou més de 350 empreses (biotecnològiques, farmacèutiques, de tecnologies mèdiques i de servei al sector), 400 grups de recerca en ciències de la vida, 60 centres de recerca relacionats, nou parcs científics i tecnològics amb activitats en biomedicina, nou universitats que ofereixen estudis en ciències de la vida i sis grans hospitals amb activitats de recerca. L’objectiu global de Biocat és crear un sistema de transferència de tecnologia eficient i dinàmic, consolidant el sector com a motor econòmic i potenciant el seu paper en la societat.
- Medical Delta (oest dels Països Baixos): és un clúster enfocat en recerca que connecta dues universitats (la de Leiden i l'Erasmus de Rotterdam) i els seus respectius centres mèdics, amb la Universitat Tecnològica de Delft, unes 400 empreses, el parcs Leiden Bio Science Park i Science Port Holland, incubadores, la província del sud d’Holanda i les ciutats de Delft, Leiden i Rotterdam. Medical Delta es centra en la integració de la ciència, negoci i educació a diferents nivells amb un ampli feedback.
- Oxford/ Thames Valley: és el principal clúster de recerca i formació en ciències de la vida de l’àrea del sud-est d’Anglaterra (amb una població de 8,3 milions d’habitants). Segueix sent la regió de major creixement del Regne Unit, amb 22 universitats associades i més de 1.000 empreses. El clúster treballa per millorar els resultats en l'àmbit de la salut combinant recerca traslacional de primera línia amb l’excel·lència assistencial i hospitalària. Està format per tres socisde prestigi: la Universitat d’Oxford, l'Oxfordshire Economic Partnership i l'Oxford Gene Technology.
- Life Science Zurich: és un de les tres principals clústers de ciències de la vida de Suïssa i està estructurat en un triangle, els angles del qual representen l’acadèmia, la indústria i el desenvolupament econòmic de la zona de Zuric. Inclou més de 90 instituts de recerca de primera línia internacional, l'ETH Zurich (Institut Federal Suís de Tecnologia), la Universitat de Zuric i 26 hospitals. Life Science Zurich pretén potenciar la interacció entre aquests socis en ciències de la vida dins de l’àrea de Zuric i internacionalment.
- Észak-Alföld (Hongria): la cinquena regió que participa en el consorci Health-TIES és Észak-Alföld, a Hongria, que participa com a regió a potenciar. La regió ocupa una de les primeres posicions del seu país pel que fa a inversió en R+D i personal ocupat en aquest àmbit. Inclou la Universitat de Debrecen, amb potents infraestructures en ciències de la vida, i amb un entorn privilegiat per a la cooperació entre clústers, empreses i inversors, i participa en la creació d’un gran clúster farmacèutic dins del pla de desenvolupament de la nova Hongria.