Vés al contingut

La fotònica té un paper cada cop més important en diverses tècniques i pràctiques mèdiques, principalment la diagnosi no invasiva, la imatge i els tractaments. Alguns exemples més específics són els tractaments fotodinàmics del càncer, la polsioximetria, la cirurgia per làser, l’espectroscòpia infraroja, la tomografia de coherència òptica o la microscòpia avançada.

A Catalunya, l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) du a terme les activitats de recerca i desenvolupament en biofotònica i la nanofotònica, i s’ha especialitzat en les diferents modalitats i tècniques d’imatge per tal de superar constantment els límits de la resolució (espacial i temporal). Actualment, l’ICFO actua com a plataforma de biofotònica local per a hospitals, centres d’atenció sanitària, centres de recerca biomèdica, universitats i empreses catalanes.

Els dies 28 i 29 de juny, l’ICFO organitza una trobada a les seves instal·lacions de Castelldefels, amb els líders del camp de la biofotònica, que explicaran les seves experiències ja sigui en format de conferència, taula rodona o en alguna de les sessions de networking.

La sessió del dia 28 de juny estarà focalitzada en la llum com a eina per al diagnòstic i els tractaments, on hi intervindran Brian C. Wilson de l'Ontario Cancer Institute (Canadà), Katarina Svanberg del Lund University Hospital (Suècia), Daniel Licht del Children’s Hospital of Philadelphia (Estats Units) i Hellmuth Obrig del Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences (Alemanya).

La sessió del dia 29 de juny girarà al voltant de la nanoscòpia i la imatge òptica de super-resolució (Optical Super-resolution Imaging), i comptarà amb Niek van Hulst de l'ICFO, Paul French de l'Imperial College (Regne Unit), Melike Lakadamyali de la Harvard University (Estats Units), Alberto Diaspro de l’Italian Institute of Technology (Itàlia) i Luis Serrano del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona.

A la inauguració hi participaran el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet; la consellera de Salut, Marina Geli; el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró i el director de l'ICFO, Lluís Torner. La directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, presentarà la BioRegió de Catalunya.

L'esdeveniment també inclou visites als laboratoris i el llançament europeu del nou sistema de microscòpia STED (Stimulated Emission Depletion Microscopy) de llum continua per a la realització d'imatges de super-resolució i altíssima nitidesa, que anirà a càrrec de Raniero Centrone de la companyia Leica Microsystems (Alemanya). Aquest equip permet veure imatges moleculars amb resolucions de fins a 10 nanòmetres.

Programa

Inscripció (Data límit: 22/6/2010)

Dies: 28 i 29 de juny de 2010
Lloc: ICFO • Auditori • Av. Canal Olimpic, s/n (Parc Mediterrani de la Tecnologia) • Castelldefels (Barcelona)

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.