Minoryx Therapeutics capta l'atenció de 'la Caixa' i Inveready
Una inversió d'1,5 milions d’euros permetrà a Minoryx desenvolupar fàrmacs per a tres malalties rares greus fins als estudis preclínics.
Redacció
Caixa Capital Risc i Inveready Biotech II —societat gestionada pel Grup Inveready— han anunciat que invertiran 1,5 milions d'euros en l'empresa Minoryx Therapeutics, que desenvolupa tractaments per a malalties rares, principalment, les malalties metabòliques d’origen genètic que afecten de forma majoritària a nens i adolescents.
Aquesta és la primera ronda de finançament que rep Minoryx Therapeutics des de que es va fundar el 2011 al Parc TecnoCampus Mataró-Maresme, a la qual s'hi ha de sumar el finançament d’origen públic i d'inversors de la Business Angels Network de Catalunya (BANC). El 2011, Minoryx va ser finalista dels premis BioEmprenedorXXI que promouen "la Caixa", Barcelona Activa, Biocat i la Cambra de Comerç de Barcelona.
A través d’una plataforma computacional i de cribatge biològic amb una tecnologia pròpia anomenada SEE-Tx, aquest biotecnològica catalana es dedica a descobrir fàrmacs basats en molècules petites que recuperen la funcionalitat d’enzims que són defectuosos degut a mutacions genètiques. Aquest tipus de fàrmacs han despertat gran interès en la indústria farmacèutica i es presenten com una de les millors alternatives per a malalties que actualment són incurables.
Els recursos de la ronda d’inversió es destinaran a avançar en el desenvolupament de tractaments per a tres malalties rares neurometabòliques fins a completar els estudis preclínics regulatoris i així poder començar els estudis clínics en humans el 2015. Aquestes malalties són d'origen genètic, de pronòstic molt greu i no disposen de tractament.
Els científics Marc Martinell, Joan Aymamí i Xavier Barril van fundar l'empresa el 2011. El mateix any van quedar finalistes dels premis BioEmprenedorXXI.
Minoryx està liderada pels doctors Marc Martinell, amb una dilatada experiència en desenvolupament de fàrmacs a les empreses Crystax i Oryzon Genomics; Joan Aymamí, investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i anteriorment al Massachusetts Institute of Technology (MIT) i autor de nombroses patents, i Xavier Barril, investigador ICREA de la Universitat de Barcelona (UB) i inventor de la tecnologia computacional de Minoryx. En el consell d'administració de Minoryx hi participa el Dr. Nigel Ten Fleming, fundador de companyies com Athena Diagnostics i G2B Pharma.
L’empresa manté una estreta col·laboració amb grups de recerca de la UB, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), la Fundació Sant Joan de Déu, la Universitat Autònoma de Madrid i la UPC.
Existeixen entre 6.000 i 7.000 malalties rares, però només es disposa de tractaments eficaços per un 10%. A Europa i als Estats Units hi ha més de 55 milions de persones afectades per alguna d’aquestes malalties. De les malalties minoritàries conegudes, el 50% afecten a nens, que en molts casos tenen una qualitat de vida molt baixa i requereixen tractaments paliatius de cost elevat. En pràcticament la meitat d’aquestes malalties els afectats moren abans d’arribar a l’edat adulta.
Tot i que en volum el mercat de cada una de les malalties rares és relativament petit, pot generar unes vendes anuals de més de 250 milions de dòlars, segons dades de Caixa Capital Risc. El mercat està dominat per empreses com Genzyme i Shire HGT -—líders en terapia de substitució enzimàtica (ERT)—, Bio Marin i Alexion. En els últims anys, empreses amb desenvolupaments innovadors en fases clíniques han estat objecte d’adquisicions i acords importants com el d'Enobia per 610 milions de dòlars per part d’Alexion Pharmaceuticals el 2011.