Montserrat Vendrell: "Hem d’aprofitar l’embranzida mundial del sector per impulsar projectes existents i propiciar noves iniciatives"
BIO-Europe Spring 2013 torna a convertir Barcelona en la capital europea de la biotecnologia. Més de 2.000 executius i prop de 1.300 companyies participaran en un dels congressos de referència d’Europa.
Redacció
Prop de 1.300 empreses vinculades a les ciències de la vida —principalment grans farmacèutiques, biotecnològiques innovadores i capital risc— de 50 països participaran en el congrés BIO-Europe Spring 2013, que se celebrarà la setmana que ve a Barcelona. A l’esdeveniment hi haurà unes seixanta empreses i entitats catalanes, que suposen el 60% de les de l'Estat espanyol.
La directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, destaca la importància d’aquest congrés que "és un instrument valuós perquè facilita que, en només tres dies, emprenedors, directors de multinacionals i pimes, gestors de patents, proveïdors de serveis i inversors puguin mantenir desenes de reunions efectives que d’una altra manera costarien mesos de contactes i viatges".
Una opinió compartida per Carola Schropp, presidenta d’EBD Group, que valora especialment que, malgrat la difícil situació econòmica, aquest any hi participaran més companyies espanyoles que el 2010. "I això és molt important per al futur de la innovació a la BioRegió de Catalunya i també per al conjunt de la indústria de les ciències de la vida, perquè els acords fets a Barcelona impulsaran aquesta indústria", remarca Schropp.
Els indicadors de BIO-Europe Spring han continuat progressant positivament i van assolir el rècord l'any passat a Amsterdam, amb 1.304 empreses participants, de les quals 26 eren catalanes (un 50% de la delegació espanyola). Aquesta tendència ve ratificada per la recuperació del volum d’inversions en empreses de ciències de la vida en mercats madurs, com el dels Estats Units, i en mercats emergents, sobretot, a la Xina.
La celebració per segona vegada de BIO-Europe Spring a Barcelona —el primer es va fer el 2010— reafirma la posició estratègica de la ciutat i de la BioRegió de Catalunya a nivell mundial en el camp de la biotecnologia i la biomedicina. Per portar l’esdeveniment a Barcelona s’ha constituït un Comitè Amfitrió, encapçalat per l'Ajuntament de Barcelona i Biocat, i que integra també la Generalitat de Catalunya, Invest in Spain, l'Associació Espanyola de Bioempreses (Asebio), CataloniaBIO, la Cambra de Comerç de Barcelona, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Museu Marítim de Barcelona. D’altra banda, el congrés compta amb el patrocini d’empreses catalanes representatives de la BioRegió com Almirall, Amgen, Biokit, Reig Jofré, Ysios Capital i Cuatrecasas, Gonçalves Pereira.
Sònia Recasens, tinent d'Alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Barcelona, destaca que "esdeveniments de projecció internacional com aquest contribueixen a posicionar la marca Barcelona, especialment dels sectors de valor afegit que són claus per al desenvolupament econòmic de la ciutat".
BIO-Europe Spring reportarà un benefici econòmic per a la ciutat estimat d'uns 2,2 milions d'euros, la meitat procedent de la inversió directa de l’esdeveniment i la resta derivat de la presència dels més de 2.000 delegats i el seu impacte sobre l’economia local.
Oportunitats de negoci amb 'PartneringONE'
La majoria d’empreses i institucions catalanes que participaran a BIO-Europe Spring 2013 aprofitarà l’esdeveniment per fer contactes d’alt nivell, gràcies al programari ParteringONE. L’eina on-line, creada per EBD Group, coordina l’agenda de reunions dels delegats i fa possible trobar nous socis i fer negocis amb companyies internacionals. Els principals objectius que persegueixen les companyies catalanes són llicenciar projectes i tecnologies, presentar nous productes a punt d’entrar en fase clínica, trobar socis, donar a conèixer la pròpia activitat i oferir serveis, promoure franquícies pròpies i expandir-se a nous mercats.
Per Montserrat Vendrell "el repte de la BioRegió de Catalunya, tant de les nostres empreses com de Biocat, com a entitat impulsora del clúster, és saber aprofitar la millora dels indicadors globals del sector biotec per fer créixer els projectes existents i propiciar noves iniciatives emprenedores a Catalunya".
Algunes de les farmacèutiques de Catalunya que participaran al congrés internacional són:
- Almirall: promourà la franquícia d’un fàrmac propi, Eklira® Genuair®, que permet tractar la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC). Ja està aprovat a Europa i ha arribat al Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i Corea, però encara es pot expandir molt més.
- Esteve: presentarà dos projectes de recerca pròpia en fase clínica II, un per al tractament del dolor neuropàtic i l’altre per al dolor agut i crònic, amb l’objectiu de trobar companyies que els puguin desenvolupar out-lisencing fins a la fase III.
- Gebro Pharma: vol llicenciar la seva cartera de fàrmacs, entre els quals hi ha Metoject, per al tractament de l’artritis reumatoide; Eptadone, la primera metadona industrialitzada, i Gliolan, un marcador per a tumors cerebrals.
- GP Pharm: donarà a conèixer Lutrate Depot®, una formulació per al càncer de pròstata, amb registre europeu i que es comercialitza des de novembre passat a tot l’Estat.
- Ferrer Group: presentarà un programa de desenvolupament de les seves especialitats farmacèutiques com els moduladors dels receptors de la hipocretina (orexina) i les hormones que promouen l’estat de vigília.
- Lacer: buscarà aliances estratègiques amb altres companyies i vol expandir-se a la zona de Pròxim Orient i nord d’Àfrica.
Pel que fa a la presència de biotecnològiques:
- Biokit: com a empresa que produeix reactius serològics per al diagnòstic de malalties infeccioses i per a la detecció de proteïnes presents al plasma, hi cercarà establir noves col·laboracions.
- Reig Jofré Biotech Services: vol presentar la seva activitat especialitzada en bioserveis, especialment en la producció de formes injectables.
- Ability Pharma: donarà a conèixer ABTL0812, un nou producte a punt d’entrar en fase clínica I per al càncer de pulmó i pàncrees. Aquest producte, d’administració oral, a diferència de la quimioteràpia, té una toxicitat molt baixa i pocs efectes secundaris. L’empresa ha rebut un important ajut del Ministeri d’Economia i Competitivitat del Govern d’Espanya (1,2 milions d’euros), que li permetrà finançar el primer estudi en humans.
- Janus Developments: buscarà socis per a tres projectes en fase preclínica, un per prevenir el dany neurològic provocat per l’asfíxia del nadó (JAN1179), un per reduir el risc de fallida en un transplantament de fetge marginal (JAN0909) i un per reduir el risc en sèpsies i infeccions agudes hospitalàries (JIND006).
- Bioingenium: vol establir col·laboracions a nivell internacional i oferir els seus serveis especialitzats en desenvolupament de bioprocessos per obtenir proteïnes terapèutiques.
I, finalment, algunes empreses proveïdores de serveis especialitzats que participaran al BIO-Europe Spring són Cuatrecasas, Gonçalves Pereira, que presta serveis relacionats amb el dret empresarial, i Pellisé Abogados, especialitzada en propietat intel·lectual i que presta serveis legals en la contractació i la protecció d’invencions tecnològiques. Uns serveis importants a partir de l’1 de gener del 2014, quan començarà a regir la nova patent unitària a tot Europa.
Clúster innovador i de referència
Aquestes empreses són només una mostra de la seixantena de companyies catalanes que participen a BIO-Europe Spring 2013. Totes formen part del clúster de la BioRegió de Catalunya, que concentra a l’àrea de Barcelona el 90% del sector biofarmacèutic i de les tecnologies mèdiques, i que ha esdevingut un hub biomèdic innovador de referència al sud d‘Europa.
La BioRegió compta amb 300 companyies biotecnològiques, farmacèutiques i de tecnologies mèdiques, 10 universitats que ofereixen titulacions i fan recerca en biociències, 15 hospitals amb una activitat destacada en recerca, i 20 parcs científics i tecnològics. Si afegim les companyies de serveis i proveïdors especialitzats en el sector, el nombre d’empreses s’enfila fins a 520. A més, Catalunya té unes infraestructures d’altíssim nivell com ara el sincrotró ALBA-CELLS, el supercomputador Mare Nostrum, del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG).
A Catalunya hi ha un 21% de les empreses biotecnològiques de tot l’Estat per davant de Madrid (19%), Andalusia (12%), València (11%) i el País Basc (10%). Cal remarcar que Catalunya és una de les bioregions europees més dinàmiques amb projectes de col·laboració amb diversos clústers europeus i amb entitats nord-americanes.
Data: de l’11 al 13 de març de 2013
Lloc: Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) • Rambla Prim, 1-17 (zona Fòrum) • Barcelona (mapa)
- Nota de premsa (7/3/2013)
- Dossier de premsa
- Fulletó The BioRegion of Catalonia at BIO-Europe 2013 (pdf)
- Fulletó BIO-Europe 2013 (pdf)
Tota la informació del congrés a www.biocat.cat/BES2013 i www.ebdgroup.com/bes
Pots seguir-nos a Twitter amb les etiquetes #BES13 i #BES2013.
Consultes:
Biocat
Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Tel. +34 93 310 33 69
events@biocat.cat
Comitè Amfitrió: |
Patrocinadors: |