Vés al contingut

Redacció

Mosaic Biomedicals s'ha emportat el premi de la cinquena edició del programa BioEmprenedorXXI, el qual es va lliurar ahir en un acte on hi van participar més d'un centenar de persones del sector de les ciències de la vida i els representants de les entitats impulsores (“la Caixa”, Barcelona Activa, Biocat, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i la Cambra de Comerç de Barcelona).

Dedicada al desenvolupament de noves teràpies personalitzades que eliminen d’una manera efectiva les cèl·lules mare tumorals, Mosaic Biomedicals és una spin-off del Vall d’Hebron Institut d'Oncologia (VHIO). Una de les investigadores que formen part del projecte, Judit Anido, ha remarcat que ja disposen del primer producte en fase preclínica, “capaç de reduir en un 51% les recurrències en els casos de tumor cerebral”. El premi que ha rebut són 20.000 euros en metàl·lic, a més d'un conjunt d’accions de formació, internacionalització, comunicació i incubació com cursos d’acceleració a la Universitat de Cambridge, la participació en una fira internacional de referència del sector i en el programa Biocàpsules o un any d’accés a l’oferta tecnològica del Parc Científic de Barcelona (PCB).

Els finalistes: Miru Medical Systems i ProteoDesign

El guardó al primer finalista, dotat amb 10.000 euros, s’ha atorgat a Miru Medical Systems de la Fundació Teknon. El projecte se centra en un dispositiu que garanteix que la medicació que s’aplica als pacients en un ambient hospitalari és la correcta. El premi el va recollir el Dr. Pau Soler, que va remarcar els avantatges d’aquest dispositiu: “Augmenta la seguretat dels pacients, millora l’eficiència del personal mèdic i estalvia molts diners als hospitals perquè permet facturar a cada pacient exactament allò que se li ha administrat”.

ProteoDesign ha obtingut el premi de segon finalista, de 5.000 euros. Es tracta d'una spin-off de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Princeton que ofereix serveis de recerca a la indústria biofarmacèutica per al desenvolupament de fàrmacs més segurs i eficients per al tractament del càncer, com a alternativa a tractaments agressius com la quimioteràpia. Una de les fundadores, Silvia Frutos, va explicar que és un projecte recent i "sense el programa BioEmprenedorXXI no haguéssim arribat fins aquí. Esperem que continuï per donar l’oportunitat a nous emprenedors”.

Com el guanyador, els dos finalistes també participaran en una fira internacional, comptaran amb l’assessorament legal del bufet d’advocats Rousaud Costas Duran i tindran un any d’accés a l’oferta tecnològica del PCB.

Els premis els van lliurar la directora executiva de Serveis d’Empresa i Ocupació de Barcelona Activa, Susana Tintoré; el director general de Caixa Capital Risc, Carles Trenchs; la directora general de Biocat, Montserrat Vendrell; el vicegerent de serveis empresarials de la Cambra de Comerç de Barcelona, Xavier Ricart, i la coordinadora del programa Biocampus de Fecyt, Noelia Romero.

Cinc edicions d’èxits: 141 projectes, 146 llocs de treball i 175.000 euros en premis

Durant aquests cinc anys, el BioEmprenedorXXI ha comptat amb un total de 141 projectes d’empreses i emprenedors i ha atorgat prop de 175.000 euros en premis en metàl·lic, a més de l’acompanyament i les activitats de formació en el procés de creació de l’empresa. “Del total de sol·licituds rebudes, 81 projectes empresarials s’han beneficiat de l’acompanyament que ofereix el programa i 34 d’aquests projectes ja s’han constituït com a empresa, mentre que els altres 13 estan en vies de constitució", va explicar durant l'acte d'ahir el director de Projectes de Biocat, Carlos Lurigados. Aquestes empreses ja han creat, fins al moment, 146 llocs de treball.

Lurigados va destacar “la bona acollida que té aquest programa entre les persones participants, que l'han valorat amb 8 punts sobre 10”. Referint-se als reptes de futur de BioEmprenedorXXI: “Per crear un entorn favorable per a la transferència tecnològica al sud d’Europa, volem fer créixer el programa en activitats, continguts, formació, assessorament personalitzat, internacionalització, networking i inversors”.

Un exemple d’èxit és l'empresa bioinformàtica Intelligent Pharma, que va guanyar la primera edició del premi BioEmprenedorXXI el 2008, i que actualment té filials als Estats Units, Alemanya i Regne Unit. De la tercera edició, de 2010, destaquen els casos de VCN Biosciences (adquirida recentment per Grifols en un 40%) i d'iMicroQ.

Memòria del programa BioEmprenedorXXI (2007-2012)

Una iniciativa de:

   

Amb el suport de:

    

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.