Neix la ‘spin-off’ Nostrum BioDiscovery per accelerar el descobriment de fàrmacs i molècules amb supercomputació
<p>La bioinformàtica ha sorgit de la col·laboració entre investigadors del BSC-CNS i l'IRB Barcelona i rep suports públics i privats</p>
Les empreses de la indústria farmacèutica i biotecnològica estan experimentant un canvi de paradigma accelerat. Del model basat en el descobriment de fàrmacs in house s’està passant a un model en què els grans grups externalitzen les polítiques de recerca i desenvolupament per abaratir el procés i disminuir els riscos.
En aquest context neix Nostrum BioDiscovery, una nova spin-off del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) que utilitza la simulació computacional per ajudar les empreses a accelerar la primera fase del desenvolupament de nous fàrmacs i molècules, la de drug discovery, i facilitar el llançament de productes al mercat.
Nostrum BioDiscovery és fruit de la col·laboració dels equips d’investigació de Modesto Orozco, de l’IRB Barcelona, i Víctor Guallar, del BSC-CNS amb la participació de la Fundació Bosch i Gimpera (UB) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). La Fundació Botín ha finançat el projecte amb 500.000 euros de capital inicial (en el termini d’un any i mig) a través del programa d’acceleració d’empreses Mind the Gap. Segons el conseller delegat, Josep Oriol Nicolás, l’empresa vol facturar cinc milions d’euros en cinc anys.
“Ja no hi ha fàrmacs fàcils per descobrir, cada any es llancen menys medicaments al mercat i aquests són extraordinàriament cars. La simulació computacional no pot fer miracles, però sí que permet reduir significativament el procés i augmentar el poder terapèutic del fàrmac", destaca el president de Nostrum BioDiscovery, Modesto Orozco.
Una aposta per tecnologies punteres i medicina de precisió
L'spin-off compta amb tecnologies punteres desenvolupades pels investigadors Modesto Orozco i Víctor Guallar i els seus respectius equips. També s’han posat a disposició de l’empresa tecnologies de la UB, ICREA, la Universitat de Nottinngham, la FECYT i el Parc Científic de Barcelona, amb qui s’han firmat acords de llicència.
Aquestes tecnologies combinen, agilitzen i augmenten la precisió dels estudis previs al llançament de fàrmacs i productes biotecnològics, de manera que en casos favorables s’estima una acceleració de fins a dos anys en la fase drug discovery i una reducció de costos d’entre el 15 i 20%, que equivaldria a uns 40 milions d’euros tenint en compte que el cost de la fase inicial suposa una inversió de 300 milions d’euros de mitjana.
Les tecnologies també s’han demostrat òptimes per al descobriment de fàrmacs en el context de la medicina de precisió, ja que permeten investigar el fàrmac més adequat per a cada diana terapèutica, segons les característiques genètiques de la mateixa.
Entre les tecnologies punteres amb què treballen, destaquen el mètode de simulació PELE (per predir la interacció dinàmica entre proteïnes i lligands), el mètode de simulació ED/MD (per explorar la flexibilitat de dianes macromoleculars i el seu ús en el disseny de medicaments), un conjunt de programes anomenat MDWeb que habiliten fluxos de treball ràpids per automatitzar càlculs de dinàmica molecular i la base de dades MoDEL, que conté simulacions de més de 1.700 proteïnes en base a les seves propietats i que, de fet, és la segona base de dades més gran del món amb aquestes característiques.
La presència d’aquest nova empresa a la BioRegió de Catalunya, que és la primera spin-off que surt del BSC-CNS, arriba després d’anys d’investigació i col·laboració entre aquest centre i l’IRB Barcelona. Les institucions han portat un programa conjunt en Biologia Computacional des de 2007, finançat gràcies a les beques ERC Advanced Grant i la Fundació Botín. L’any 2014 s’hi va unir el Centre de Regulació Genòmica. Els accionistes de l’empresa són la Fundació Botín (sector privat), l’IRB Barcelona, el BSC-CNS, la UB, ICREA i l’equip emprenedor, format per sis persones.