Nou consorci entre Ferrer, l’IBEC i la biotec Mind the Byte per investigar metàstasis tumorals
<p>El projecte busca afavorir la transferència tecnològica publicoprivada a Catalunya i respon a l’estratègia de R+D de Ferrer de potenciar la innovació a través de col·laboracions</p>
La farmacèutica Ferrer, amb presència en més de 95 països, ha constituït un consorci amb l‘Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la bioinformàtica Mind the Byte per estudiar el desenvolupament de noves molècules terapèutiques contra la metàstasi del càncer.
El projecte, que comença aquest setembre, es basarà en la recerca que desenvolupa el doctor Xavier Trepat, professor ICREA a l’IBEC, sobre la interacció de les cadherines i la seva implicació en les cèl·lules que causen metàstasi. Les cadherines són una família de molècules d’adhesió cel·lular. Gràcies als treballs de Trepat, s’ha demostrat que algunes d'elles, com ara 'I-cadherina' i 'P-cadherina', estan presents en el càncer de mama més agressiu i contribueixen a la disseminació de les cèl·lules canceroses.
Tant el doctor Andrés G. Fernández, director de Ferrer Advanced Biotherapeutics, com el doctor Alfons Nonell-Canals, director general de Mind the Byte, coincideixen en dir que es tracta d’un nou cas de transferència tecnològica entre un centre de recerca públic i dues empreses privades a Catalunya on cadascú aportarà el seu coneixement i expertesa. De fet, el consorci respon a la nova estratègia d'R+D de Ferrer, que se centra en codesenvolupar fàrmacs innovadors amb empreses biotec en lloc de tenir equips investigadors interns i on es destina prop del 20% del pressupost dedicat a R+D.
En la primera fase del projecte, Mind the Byte –especialista en disseny de fàrmacs assistit per ordinador– modelarà computacionalment les interaccions de les cadherines i dissenyarà molècules que actuïn com a potencials blocadors utilitzant la plataforma Saas, pionera al sector. La tecnologia basada en el disseny computacional permetrà estalviar costos i temps: pot reduir a sis mesos un procés que amb la tecnologia tradicional s’allarga molt més.
Posteriorment, el grup de Trepat testejarà les molècules, mentre que Ferrer aportarà el seu know-how químic, farmacològic i de desenvolupament de fàrmacs i assumirà un paper clau com a soci industrial (si s’escau) en fases posteriors. Mentre que les tres firmes han iniciat la relació a través d’un consorci, el projecte podria culminar en la creació d’una empresa si els assajos preliminars mostren la seva viabilitat. El consorci no ha volgut quantificar la inversió.
El doctor Trepat és un dels pocs científics guardonats amb tres subvencions del Consell Europeu de Recerca (ERC) i va rebre el Premi de Recerca Biomèdica del Banc de Sabadell el 2015 per les investigacions de les cadherines i les metàstasis tumorals.