Pfizer premia el català Albert Santamaria per la seva recerca sobre cèl·lules mare canceroses
El científic ha participat en un estudi que ha identificat un tipus especial de cèl·lula mare present en el càncer de mama i que està implicada en el procés de metàstasi.
Redacció
La filial suïssa de Pfizer ha destacat el treball del jove científic Albert Santamaria en el desenvolupament de la recerca sobre les cèl·lules mare canceroses amb el premi que atorga cada any la seva Fundació per a la Investigació.
Santamaria és doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona (UB). Des de l'any 2009 treballa a l'Institut Suís per a la Recerca Experimental sobre el Càncer (ISREC), a l'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL). Entre els seus interessos científics, hi ha les cèl·lules mare canceroses, el procés de metàstasi i les relacions entre les cèl·lules tumorals i el microambient.
El doctor Santamaria és un dels autors de l'estudi Les interaccions entre les cèl·lules mare del càncer i el seu nínxol governen la colonització metastàsica (Nature 481, 85-89, 2012) realitzat a l'ISREC. El treball ha identificat un tipus especial de cèl·lula mare present en el càncer de mama que és responsable de la metàstasi tumoral. Concretament, aquestes cèl·lules indueixen l'expressió de components matricials per part de les cèl·lules sanes de l'òrgan que colonitzen per poder créixer com a metàstasi. La importància de la troballa és que obre una porta nova al desenvolupament d'enfocaments terapèutics innovadors contra la malaltia, ja que demostra que és possible paralitzar el procés de metàstasi mitjançant la inhibició de la producció de components matricials fibroblàstics.
"Vam comprovar que la periostina, un component de la matriu extracel·lular secretat per les cèl·lules sanes en resposta a factors secretats per les cèl·ules tumorals, és necessària per al manteniment de les cèl·lules mare, i bloquejar la seva funció ajuda a prevenir la metàstasi", explica Albert Santamaria.
Desde 1992, els premis de la Fundació per a la Investigació de Pfizer Suïssa han distingit 237 joves científics. Cada guardó té una recompensa econòmica de 12.000 euros.