InversióEcosistema
Picks of December: noves infraestructures científiques, finançament per a 'startups' i altres reconeixements per al món científic
Aquest mes de desembre ha estat marcat pel dinamisme i el creixement a la BioRegió de Catalunya, amb notícies destacades en inversió, recerca i infraestructures. Amb el repàs de nous èxits que fan enfortir el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, acomiadem el 2023 i mirem cap a un 2024 ple d’oportunitats i reptes. Bones Festes!
- Aquest mes el finançament en startups catalanes ha estat rellevant amb casos com el de Genomcore, que ha captat 6 milions d’euros, impulsats principalment pel Barça, un actor inusual en aquest sector, que ha fet un moviment estratègic en entrar al capital d’una empresa de gestió de dades biomèdiques. També ha estat protagonista Nanobots Therapeutics, qui ha tancat una ronda de finançament de prop d’1 milió d’euros per desenvolupar un innovador sistema per al tractament del càncer. Per la seva banda, Orikine Bio ha obtingut més de 800.000 euros de finançament gràcies al Programa de Cooperació en Recerca Sanitària (CPP23) del Ministeri de Ciència, una injecció que permetrà avançar en teràpies contra les malalties autoimmunes.
- En quan a novetats en startups i scaleups de salut de Catalunya, SpliceBio ha rebut l'aprovació de la FDA dels Estats Units per a la seva sol·licitud d'assaig clínic del seu programa líder, SB-00. També ha destacat Mynorix Therapeutics, qui ha fet públic la intenció de presentar a l’Agència Europea del Medicament l’any vinent els resultats positius d’un nou assaig clínic amb leriglitazona, un fàrmac destinat a abordar les malalties neurodegeneratives rares. Deepull, especialitzada en el diagnòstic d’infeccions sanguínies, ha obtingut la Breakthrough Device Designation de la FDA pel seu sistema UllCORE, una validació que accelera l’entrada al mercat d’aquesta solució innovadora i la companyia MOWOOT ha anunciat una col·laboració estratègica amb LAINCO Pharma per expandir l’abast de la solució innovadora no farmacològica i clínicament provada per al tractament del restrenyiment crònic.
- Pel que fa a noves infraestructures científiques, aquest mes s’ha inaugurat el nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), un espai dissenyat per potenciar la investigació biomèdica i consolidar el seu paper com a centre de referència internacional. També s’ha presentat BaSID, el primer districte d'innovació en salut impulsat per la iniciativa privada a Barcelona, per donar resposta a les creixents necessitats d’infraestructura de la BioRegió de Catalunya.
- Un altre projecte científic destacat ha estat el naixement del Hub Alzheimer Barcelona, un centre que neix de la col·laboració entre institucions hospitalàries i científiques amb l’objectiu de convertir-se en un referent mundial en la recerca sobre l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives.
- A nivell tecnològic, cal ressaltar el reforç de Barcelona en el seu lideratge europeu en Intel·ligència Artificial després que la Comissió Europea hagi escollit el Barcelona Supercomputing Center (BSC) per liderar un dels set centres d’impuls de la IA a la UE. Aquest projecte busca posar la intel·ligència artificial al servei de la innovació europea, facilitant l’accés a aquesta tecnologia per part d’empreses i investigadors.
- En l’àmbit de la recerca, un equip multidisciplinari de l’IRB Barcelona ha descobert una alteració neuronal que podria explicar l’origen de l’autisme. Aquesta troballa, publicada a la revista Nature, obre la porta a possibles tractaments que podrien revertir els símptomes d’aquest trastorn, un avenç crucial per a milers de famílies i pacients.
- En l’àmbit empresarial, la farmacèutica Almirall ha celebrat el seu 80è aniversari amb un clar compromís cap a la innovació. El seu hub d’innovació, inaugurat l’any passat amb 7.400 m² de laboratoris i espais de producció, compta amb 200 treballadors i continua consolidant-se com un punt d’atracció per al talent científic i tecnològic. Paral·lelament, Bayer ha anunciat l’ampliació del seu centre de Sant Joan Despí, afegint una nova àrea d’I+D enfocada en salut i agricultura, reforçant així la seva aposta per Catalunya com a pol estratègic d’innovació.
- En aquest punt, Biocat i Farmaindustria han signat un acord de col·laboració per a impulsar la innovació sanitària. Aquest acord permetrà a Farmaindustria i Biocat combinar els seus recursos i coneixements per enfortir la BioRegió de Catalunya.
- Pel que fa a reconeixements, el Govern de la Generalitat ha lliurat les Creus de Sant Jordi a diverses personalitats del món científic: Carme Torras, matemàtica i experta en robòtica i intel·ligència artificial. Treballa com a professora d’investigació del CSIC, a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de la UPC i el CSIC; Elia Torroella, farmacèutica i referent en vacunologia i medicina preventiva, qui actualment és directora d’I+D i d’afers reguladors dels laboratoris HIPRA, i Jordi Camí, metge i catedràtic en farmacologia, fundador i director del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).
- I per acabar, us animem a conèixer les solucions innovadores de la darrera fornada d’emprenedors i emprenedores del programa d·HEALTH Barcelona Part Time, que aquest mes ha finalitzat la seva segona edició en un acte de cloenda (‘Graduation Day’), davant de més d’un centenar de professionals del sector. L’enhorabona!
Etiquetes: