EcosistemaEmprenedoriaIndústria
Picks of January: La BioRegió inicia l’any amb noves iniciatives en recerca i emprenedoria per continuar consolidant el sector
L’any 2024 pronostica alguns reptes que poden marcar el futur de la BioRegió de Catalunya. A banda, el sector ha vist reconeguda la seva solidesa i consolidació científica i empresarial amb l’elecció de la capital catalana per a organitzar les principals fires internacionals sectorials.
- La Llei de la Ciència ha celebrat un any des de la seva aprovació i continua desplegant-se per consolidar Catalunya com a pol de recerca Europeu. Un exemple ha esta la recent aprovació del Pla estratègic d’innovació i transferència del coneixement.
- En aquest sentit també treballa l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa, qui han subvencionat 14 projectes per impulsar la recerca i plantejar solucions innovadores a reptes urbans de salut comunitària, sostenibilitat i canvi climàtic. Els seleccionats es repartiran 2 milions d’euros i disposen de 18 mesos per desenvolupar els projectes. A més, Foment ha anunciat que becarà a una vintena d’emprenedores de la salut mitjançant el programa Jump Startup for Women in Deeptech.
- Pel que fa als fons d’inversió en salut establerts a Catalunya, Asabys ha liderat una ronda de finançament de 6 milions de dòlars de la digital health americana XRHealth. Aquesta mateixa empresa es va fusionar el 2023 amb la catalana Amelia Virtual Care, l’startup que utilitza la realitat virtual per a la salut mental.
- En quan a novetats en finançament, Oniria Therapeutics ha rebut 964.000€ del Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya i de la Unió Europea, a través del programa NextGenerationEU, per a un projecte de col·laboració publicoprivada per desenvolupar un activador de fàrmacs TET2 per al tractament del melanoma.
- Sobre expansió de negoci empresarial, l’empresa catalana Top Health Tech (Top Doctors), especialitzada en el desenvolupament d’intel·ligència artificial aplicada a la salut i solucions tecnològiques innovadores, ha guanyat una licitació d’aproximadament 115.500 euros al Regne Unit per crear un portal de salut laboral. El projecte té per objectiu facilitar l’accés de les pimes i els autònoms britànics al sistema de prevenció laboral públic del país. Una altra novetat en startups ha estat Cuideo, qui s’ha reforça’t amb l'adquisició de Dpen-D i passa a donar servei a 500.000 assegurats. I nen, la digital health ha anunciat el llançament del seu primer producte, "nendo", dissenyat específicament per a nens que pateixen dolor.
- Respecte a les farmacèutiques de la BioRegió, Grifols ha estat acusada pel fons Gotham City Research de falsejar els seus comptes, un fet que ha fet trontollar durant tot el mes les accions de la companyia. Almirall ha anunciat el trasllat dels Països Baixos a Barcelona el seu hòlding internacional del qual depenen les filials internacionals del grup. I el gegant de la indústria AstraZeneca, ha donat a coneixer que ubicarà el seu hub europeu a l'edifici Estel de Barcelona.
- Sobre novetats en recerca, l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona ha participat en un estudi internacional que demostra l’efectivitat en el diagnòstic de l’Alzheimer mitjançant una anàlisi de sang. També ha sigut notícia l’Hospital Clínic, qui ha acollit el segon nadó d’Espanya en néixer en un úter trasplantat. A banda, l’Hospital de Bellvitge s’ha convertit en el primer centre públic català que incorpora l’estimulació magnètica transcranial per tractar la depressió resistent.
- Catalunya es consolida com a referent mundial en trasplantaments després de tornar a batre rècords el 2023 superant en un 3,5% la xifra de l'any anterior.
- El Pacte Nacional de Salut, on Biocat hi va participar en diverses mesures, obre un procés participatiu que incorporarà les propostes de la ciutadania per transformar el sistema de salut.
- I per finalitzar, t’informem que ja pots consultar els 12 startups que participaran en el Catalonia Health Innovation Ecosystem Pavilion del 4YFN 2024, liderat per Biocat, juntament amb TIC Salut Social, i en col·laboració amb ACCIÓ, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS), la Unió Catalana d’Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l’Associació Catalana d’Enitats de Salut (ACES).