EcosistemaInversió
Picks of July: presentació de PRECISEU, nous avenços en recerca i projectes per enfortir l’ecosistema
Aquest mes de juliol, l’ecosistema ha viscut esdeveniments importants que no podem deixar de destacar. Un dels més rellevants ha estat la presentació del projecte europeu PRECISEU, una iniciativa ambiciosa liderada per Catalunya per impulsar la medicina personalitzada i les teràpies avançades a Europa. Altres, més informals però, com cada any, molt esperats, han estat la BBQ de Catalonia.Health i el Tech Barcelona’s Summer Party 2024. Aquests ens han amenitzat les darreres setmanes abans de vacances. I ara ja sí, ens disposem ja a desconnectar i gaudir d'un merescut descans. Bon estiu!
- Comencem amb l’anunci de nous projectes que enfortiran l’ecosistema. En primer lloc, Badalona ha anunciat el creixement del campus de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) fins a 95.000 m² edificables, amb l’objectiu d’atraure entitats d’investigació internacionals per esdevenir un nou “hub sanitari del sud d’Europa”. També el Parc Científic de Barcelona ha comunicat que acollirà part de dos centres de recerca vinculats a l’Hospital Clínic de Barcelona: l’IDIBAPS i l’ISGlobal. El trasllat és el primer pas per a la ubicació del futur Campus Clínic de Barcelona a la Diagonal, que tindrà més de 290.000 m² dedicats a l’activitat assistencial, la docència i la recerca en salut.
- Pel que fa a fons de finançament, l’Institut Català de Finances (ICF) ha llançat un fons per a empreses emergents de 40 milions d’euros. Així, l’entitat dependent de la Generalitat, ha creat el vehicle Venture Tech III, amb el qual participarà en rondes de finançament més grans, d’entre tres milions i deu milions d’euros. Per altra banda, Barcelona Deep Tech ha injectat un milió d'euros en la gestora de capital risc CRB Health Tech, que disposa actualment de 20 milions d'euros per invertir en empreses de salut digital. Aquesta és la primera vegada que Barcelona Activa, l'agència municipal de promoció econòmica, inverteix en un fons de digital health.
- En quant a la inversió en startups de salut, aquest mes, Integra Therapeutics ha captat 10,5 milions d’euros per desenvolupar la seva primera teràpia per a una malaltia hepàtica pediàtrica greu. La biotec catalana, membre de la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya, rebrà una subvenció de 2,5 milions d'euros i una inversió directa de fins a 8 milions d’euros de la Comissió Europea mitjançant el programa European Innovation Council (EIC) Accelerator. Dues altres startups també han rebut finançament públic: Gene Vector Barcelona, amb un total de 1,5 milions d’euros i Qilimanjaro, també 1,5 milions d’euros. Flomics ha aixecat prop de 800.000 euros a Capital Cell.
- I si parlem de novetats de les startups, cal destacar el salt al Nasdaq de l’americana Anew Medical, spinoff de la Universitat Autònoma de Barcelona, que investiga teràpies gèniques per combatre malalties neurodegeneratives; l’acord de la deeptech Roka Furadada amb la companyia francesa SeventyOne Percent per llançar una nova línia de cremes solars a França amb el seu actiu de protecció solar intel·ligent i, per últim, l’eficàcia d’un fàrmac oral no hormonal desenvolupat per la femtech Oxolife, que augmenta les taxes d’implantació d’embrions, embaràs i naixements vius entre dones infèrtils que se sotmeten a tècniques de reproducció assistida.
- Respecte als centres hospitalaris, destaca la creació d'una nova àrea integrada a l'Hospital Vall d’Hebron per tractar les patologies cardíaques, que han augmentat en número i complexitat, i la incorporació, per primera vegada a Espanya, de la intel·ligència artificial per veu a l'Hospital de Bellvitge per al seguiment dels pacients amb asma greu. Aquestes innovacions reflecteixen el compromís de les institucions sanitàries catalanes amb l'excel·lència i la millora contínua en l'atenció mèdica. També, l’Hospital del Mar de Barcelona ha practicat la primera transposició uterina i d’ovaris a Espanya. D’aquesta manera, les dones amb càncers a la zona pelviana podran ser mares.
- Una altra mostra de l’excel·lència en recerca dels centres és l’aprovació de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) al CAR-T ARI0002h desenvolupat pel Clínic-IDIBAPS per a pacients amb mieloma múltiple. I, la innovadora tècnica de biòpsia líquida, desenvolupada a la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) a Barcelona, que permet detectar per primer cop quins gens estan actius en un càncer a cada moment. L'avenç permetrà saber en temps real si un tractament està sent eficaç en un pacient o si cal modificar-lo, i ajudarà a decidir quina és la teràpia òptima per a cada cas. Per últim, també destaquem la publicació d’un estudi, que ha comptat amb la participació del grup d’investigadors de Neurobiologia de les Demències i la Unitat de Memòria de l’Institut de Recerca de Sant Pau, on s’identifica el primer biomarcador que permet detectar la neuropatologia subjacent en la demència frontotemporal (DFT) i diferenciar les dues proteïnes que s’acumulen al cervell en aquesta malaltia.
- Amb l’objectiu de continuar reforçant l’ecosistema d’innovació en salut i convertir la ciència en motor de l’economia de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona també ha presentat el Pla Estratègic de Ciència i Innovació 2024-2027, el full de ruta que consolidarà Barcelona i l’àrea metropolitana com a referents en recerca, innovació i transferència del coneixement.
- Una iniciativa que també vol visibilitzar i promocionar l’ecosistema d’innovació en salut de Catalunya és la tercera edició de la Barcelona Health Innovation Week, que se celebrarà del 17 al 21 de febrer de 2025. El tret de sortida serà la presentació de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2024, que tindrà lloc el dilluns 17 de febrer, a l’Auditori l’Illa de Barcelona. Apunta-t’ho a l’agenda!
- Respecte a les multinacionals farmacèutiques, Esteve ha comprat HRA Pharma Rare Diseases, la divisió de negoci especialitzada en malalties minoritàries de Perrigo Company, per 275 milions d'euros. Per altra banda, seguim pendents de la possible sortida de borsa de Grífols, mitjançant una opa d’exclusió que lidera la cúpula familiar.
- I per acabar, celebrem l’anunci del macroprojecte europeu PRECISEU, que ha aconseguit Catalunya, a través de Biocat. Es va presentar públicament al Palau de la Generalitat de Catalunya, amb la presència del president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Manel Balcells. El projecte, dotat amb prop de 23 milions d’euros per desplegar en cinc anys, té l’objectiu d’accelerar l’arribada de la medicina personalitzada i les teràpies avançades a la ciutadania. No et perdis el vídeo de presentació, on es revelen els detalls del projecte!
Etiquetes: