Primer producte d'Oryzon en el mercat, un test no invasiu per detectar el càncer d'endometri
És una de les poques biotecnològiques de l'Estat espanyol que aconsegueix comercialitzar un producte propi, fruit d'una col·laboració amb Laboratorios Reig Jofré.
REDACCIÓ
Aquesta setmana es presenten els resultats de l'estudi clínic del que serà el primer producte propi d'Oryzon en el mercat. Es tracta de GynEC-Dx, un nou sistema de detecció precoç del càncer d'úter desenvolupat de forma conjunta amb Laboratorios Reig Jofré, que està previst llançar-lo en el mercat al gener de 2012.
Segons les conclusions d'aquest estudi clínic multicèntric realitzat en 16 hospitals espanyols sota la direcció dels grups del Dr. Jordi Ponce, de l'Hospital de Bellvitge, i del Dr. Antonio Gil, de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron de Barcelona, ??presentades en la XVII Reunió Biennal de la Societat Europea d'Oncologia Ginecològica (ESGO), GynEC-Dx permet descartar la presència del tumor en un 97% a partir d'una mostra d'aspiració uterí, evitant així la realització de biòpsies i de histeroscòpies.
El càncer d'endometri és el tumor més freqüent en la dona a l'Estat espanyol després del càncer de mama. Hi ha dos problemes fonamentals: la dificultat per detectar tots els casos de manera molt precoç i la incomoditat de les proves diagnòstiques, generalment mitjançant biòpsia o histeroscòpia. El nou sistema de detecció desenvolupat per Oryzon, amb el nom de GynEC-DX, aporta una solució en aquest sentit.
Les mostres mòbils es poden obtenir "mitjançant un aspirat uterí amb una petita cànula i sense necessitat d'anestèsia, que es pot fer a la mateixa consulta del ginecòleg, amb la comoditat que això suposa per a la pacient", explica Carlos Buesa, director general d'Oryzon.
El principal símptoma de càncer en aquest òrgan és el sagnat uterí anormal, però en el cas de les dones perimenopàusiques és més difícil sospitar de l'existència d'aquest tipus de tumor, ja que és una època on es produeixen moltes irregularitats en el cicle menstrual. Segons comenta Carlos Buesa, "cada any es diagnostiquen 60.000 nous casos de càncer d'endometri a Europa, més de 300.000 a tot el món. En el cas d'Espanya, calculem que unes 30.000 dones en etapa perimenopàusica o postmenopàusica podrien beneficiar-se d'aquesta prova per descartar o confirmar la presència de càncer d'endometri".
La comercialització de GynEC-Dx suposarà una fita molt important en la trajectòria d'Oryzon, fundada l'any 2000, "ja que serà el primer producte desenvolupat per la companyia que arriba al mercat, un objectiu que fins ara molt poques empreses biotecnològiques espanyoles han aconseguit fer realitat. Amb això, passarem a formar part d'aquest exclusiu grup i reforçarem encara més la nostra posició com una de les companyies més competitives a nivell nacional i internacional", assenyala Buesa.
En aquests moments, Oryzon està "explorant diversos models per al llançament internacional d'aquest producte i hi ha converses amb diverses empreses multinacionals del sector del diagnòstic. També hem demanat la llicència de fabricant de producte sanitari de diagnòstic in vitro a l'Agència Espanyola del Medicament". A més d'això, Carlos Buesa també comenta que "entenem amb optimisme la possibilitat d'incloure aquest test, si el Ministeri de Sanitat ho admet finalment, en els serveis sanitaris públics, ja que suposaria una millora diagnòstica, un estalvi substancial dels costos actuals relacionats amb el diagnòstic del càncer d'úter, menors temps d'espera i menys angoixa per a la pacient".
El partner, Reig Jofré
GynEC-Dx és el resultat d'un projecte de recerca iniciat el 2006 a partir de l'aliança entre Oryzon i Laboratoriso Reig Jofré amb la creació de Geadic Biotec AIE i una inversió de gairebé quatre milions d'euros, que ha comptat amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya a través d'ACC1Ó en el seu programa de Nuclis d'Innovació en 2007.
Els científics de les dues empreses i investigadors de l'Hospital de la Vall d'Hebron van identificar inicialment un conjunt de marcadors que en certa combinació eren capaços d'identificar amb una molt alta sensibilitat i especificitat a les pacients amb càncer d'endometri a partir d'una mostra d'aspirat uterí. Aquests resultats van ser patentats i publicats a la revista International Journal of Cancer.
Posteriorment, es va iniciar l'estudi clínic multicèntric realitzat en 16 hospitals espanyols i més de 500 pacients en un disseny de doble cec, sota la direcció dels grups del Dr. Jordi Ponce i del Dr. Antonio Gil, que aquesta mateixa setmana s'han presentat en la reunió de la Societat Europea d'Oncologia Ginecològica que se celebra a Milà.
Altres llançaments en marxa
Un altre projecte que també veurà la llum en breu és el llançament d'un segon producte, en aquest cas per detectar el càncer de bufeta mitjançant anàlisi en orina: Cxbladder. De fet, just abans de l'estiu, la biotecnològica ja va anunciar l'acord amb la neozelandesa Pacific Edge Ltd, mitjançant el qual Oryzon té la llicència en exclusiva per comercialitzar aquest producte a Espanya i Portugal.
Amb això, la companyia ajusta la franquícia de productes de diagnòstic precoç, "que comercialitzarem en col.·aboració amb els nostres socis i els anàlisi realitzarem directament al laboratori de genètica clínica, acreditat per la Generalitat de Catalunya i que serà l'eix central de la nostra divisió de diagnòstic i medicina personalitzada", explica Carlos Buesa. "Hem demostrat que la nostra plataforma d'identificació de biomarcadors és capaç de desenvolupar productes de medicina personalitzada i de portar-los fins al mercat. L'objectiu és convertir-nos en líders en l'àrea de diagnòstic a Espanya".
Oryzon té una de les plataformes tecnològiques de biomarcadors més completes d'Europa. Amb una forta especialització en genòmica, proteòmica i bioinformàtica, la companyia pot identificar ràpidament marcadors clínics diferencials en diferents malalties. Aquestes plataformes tecnològiques han fet possible que Oryzon es posicioni com una companyia amb una forta presència en l'àmbit del diagnòstic clínic. Té a més, una plataforma de validació de biomarcadors molt potent amb tecnologies com RNAi, Arrays d'anticossos i proteïnes (Flexarray-Scienion), caracterització (Biacore Flexchip) i de transformació en productes terapèutics utilitzant la plataforma de phage display i la plataforma de genòmica estructural amb fragment screening approach (RMN i cristalografia de rajos X).